'İnsan hakları durumundan kaygı duyuyoruz'

BM İnsan Hakları İran Özel Raportörü Şahid, İran'daki insan hakları durumundan kaygı duyduklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları İran Özel Raportörü Ahmed Şahid, İran'daki insan hakları durumunun ciddi biçimde kaygı verici olmaya devam ettiğini söyledi. 

BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Şahid, yeni seçilen İran hükümetinin ılımlı reformlarına rağmen, halen ülkede yüzlerce siyasi tutuklu bulunduğuna dikkati çekti. 

Bu insanların sadece düşüncelerini ve inançlarını ifade ettikleri için suçlandıklarına işaret eden Şahid, "İran'daki insan hakları durumu ciddi biçimde kaygı verici olmaya devam ediyor" dedi. 

Ülkede, etnik, dini ve cinsel azınlık gruplarının tacize ve soruşturmaya maruz kaldıklarını vurgulayan Şahid, İran'daki idamların da endişe verici düzeyde olduğunu, pek çok BM yetkilisinin bu idamların durdurulması için çağrıda bulunduğunu kaydetti. 

İdamların pek çoğunun uyuşturucu ticareti suçlaması sonucunda gerçekleştirildiğine işaret eden Şahid, bu uygulamanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu anımsattı. 

Ülkede basın kuruluşlarına yönelik sansür ve baskı uygulandığını anlatan Şahid, bütün bu sorunlara rağmen İran'daki son gelişmeler ve kendisiyle yapılan işbirliği dolayısıyla umutlu olduğunu da kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir