'İran ile ilişkileri yeniden inşa ediyoruz'

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere'nin Tahran'daki büyükelçiliğini yeniden açılması kararı ile ilgili olarak, "İlişkileri yeniden inşa ediyoruz. Çünkü bu ülkeyle düzgün bir diyaloğumuz olması gerekiyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA  - İngiltere Başbakanı David Cameron, İran ile ilişkilerin adım adım geliştirilmesi gerektiğini söyleyerek, "İlişkileri yeniden inşa ediyoruz" dedi. 

Cameron, İngiltere'nin başkenti Londra'da resmi temaslarda bulunan Çin Başbakanı Li Kiçiang ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İran ile ilişkilere ve Irak'taki duruma da değindi. 

"Hem ben hem ülkem İran'la adım adım ilişkilerimizi geliştirmemiz gerektiğine inanıyoruz. İlişkileri yeniden inşa ediyoruz. Çünkü bu ülkeyle düzgün bir diyaloğumuz olması gerekiyor" diyen Cameron, Irak'taki yaşananlardan önce de ilişkilerin geliştirilmesi yönünde hareket edildiğini belirtti. 

Suriye ve Irak'ta yaşananların İngiltere için ciddi tehdit oluşturduğunu vurgulayan Cameron, "Bu bölgede bulunan ve İngiltere'den de giden yabancı savaşçılar, ülkemiz için tehdittir. Halkımızı korumak için elimizden geleni yapacağız. Bu, insanların gitmesini engellemeyi ve geri dönen insanları gözaltına almayı içeriyor" diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, bugün, ülkesinin Tahran'daki büyükelçiliğinin yeniden açılması için şartların uygun olduğuna karar verdiğini açıklamıştı.

İngiltere ile İran arasındaki ilişkiler geçen yıl düzelmeye başlamıştı. Birleşik Krallık, İran Cumhurbaşkanlığına Hasan Ruhani'nin seçilmesiyle başlayan ikili ilişkilerdeki yumuşama süreciyle, geçen yıl bu ülkeye yerleşik olmayan maslahatgüzar atama kararı almıştı.

İngiliz basını, Irak'taki çatışmaların ve mevcut durumun Batı ile İran arasındaki yakınlaşmanın hızlanmasına neden olduğunu duyuruyor. 

İran'ın başkenti Tahran'daki diplomatik temsilciliklerinin 2011 yılında bir grup öğrenci tarafından basılması ve altı elçilik görevlisinin rehin alınmasının ardından İngiltere, bu ülkedeki büyükelçiliğini kapatmıştı. 

İngiltere'nin, nükleer programı dolayısıyla aldığı yeni yaptırım kararının ardından Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen saldırı, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nden sonra iki ülke arasında yaşanan en kötü kriz olarak nitelendirilmişti.