'IŞİD, ABD'ye tehdit oluşturursa saldırırız'
ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, terör örgütü IŞİD'in ABD anavatanına bir tehdit haline gelmesi halinde örgüte saldırı düzenleyebileceklerini, ancak henüz o noktada olmadıklarını belirtti
WASHINGTON - ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, ABD'nin Irak'ta terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı bir saldırıya geçmeye şu an uzak olduğunu ancak örgütün ABD anavatanına tehdit oluşturması halinde "o noktaya gelebileceklerini" söyledi.
Dempsey, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, ABD ordusunun Irak'taki misyonunun açık uçlu olup olmadığı ve süresine dair soru üzerine, "Öncelikle, 2003 ya da 2006 yılında değiliz. (Şu anki misyon) Geçmişte yaptığımızdan çok farklı bir yaklaşımı içeriyor. Değerlendirmek, tavsiyelerde bulunmak ve imkanlar sağlamak, saldırmak, yenilgiye uğratmak ve dağıtmaktan çok farklı kelimeler. Eğer ulusal çıkarlarımız bizi oraya sürükler, IŞİD anavatana bir tehdit haline gelir deABD Başkanı bizim tavsiyemizle doğrudan eyleme geçmemiz gerektiğine karar getirirse, o noktaya gelebiliriz. Ancak henüz o noktada değiliz" diye konuştu.
ABD'nin bu aşamada, IŞİD'le savaşan Irak askerlerini güçlendirmek için yığınla teçhizat ve kaynak göndermek gerektiğini düşünmediğini aktaran Dempsey, şu anda en acil ihtiyacın, Irak'ta daha kapsayıcı bir hükümeti temel alan siyasi bir çözümün bulunması olduğunu belirtti. Dempsey, "(Yığınla teçhizat gönderme) Bu, elbette bir olasılık, ancak durumun bunu gerektirdiği kanaatinde değilim. Bence durum öncelikle, Irak'taki siyasi sistemin, Iraklı politikacılara hiçbir güvenleri kalmayan ve IŞİD'le ortaklık kuran Sünnileri (IŞİD'den) ayırmanın bir yolunu bulmasını gerektiriyor" ifadesini kullandı.
Dempsey, Irak güvenlik güçlerinin de başkent Bağdat'ı savunabilecek kabiliyette olduğunu ancak terör örgütü IŞİD'in ele geçirdiği toprakları tekrar almak için kendi başına taarruza geçebilecek lojistik kapasitesinin bulunmadığını vurguladı. Dempsey, "Eğer bana, 'Iraklılar bir noktada, Irak'ta kaybettikleri toprakları yeniden ele geçirmek için geri taarruze geçip geçemeyecek mi?' diye soruyorsanız, (buna cevabım) 'muhtemelen kendi başlarına olamaz'."
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel da şu anda Irak'ta 200 civarında askeri danışmanın bulunduğunu ve ülkenin kuzeyindeki Erbil'de ikinci bir ortak operasyon merkezi açtıklarını söyledi. Dempsey, askerlerin hiçbirinin muharip misyonu olmadığını yineledi.
ABD'nin şu anda Irak'ta, büyükelçilik ve havaalanında güvenliği sağlama, Iraklı güvenlik güçlerine tavsiyeler verme, güçler ve sahadaki koşullara dair değerlendirmeler hazırlama gibi misyonlara sahip 750'yi aşkın askeri bulunuyor.