'IŞİD sorunu birkaç hafta içinde çözülmez'

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan güçlerinin Sincar Dağı'nda umutsuzca bekleyen insanlara iki başarılı operasyonla yardım malzemesi dağıttığını söyleyerek, "Irak'taki vatandaşlarımızı korumaya devam edeceğiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  ABD Başkanı Barack Obama yaz tatiline çıkmadan önce Beyaz Saray'ın bahçesinde Amerikan ordusunun Kuzey Irak'taki operasyonlarına yönelik soruları yanıtladı. "Bu sorunun birkaç hafta içince çözüleceğini sanmıyorum" diyen Obama, Irak'ta Sünnileri de kapsayan bir hükümet kurulmasının önemini defalarca vurguladı.

Obama, Amerikan güçlerinin Sincar Dağı'nda umutsuzca bekleyen insanlara iki başarılı operasyonla yardım malzemesi dağıttığını söyleyerek, "Irak'taki vatandaşlarımızı korumaya devam edeceğiz. Bu teröristlerle savaşında Irak güçlerine yardımcı olacağız. Dikkatimizi buradaki soykırımı önlemeye yöneltmiş olabilir aynı zamanda mücadelemize devam edebiliriz.

Birçok Batılı ülke de bu yolda bize destekleriniz gösterdiler. Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak yönetimiyle yakın ilişkilerimizi yürütmeye devam ediyor. Bu operasyonlar ne zamana kadar sürecek? Size tam olarak bir zaman tablosu sunamıyorum. Bizim sorumluluğumuz buradaki insanlara yardım etmek ve vatandaşlarımızın güvende olduğunu sağlamak" dedi.

ABD Başkanı Obama, "Biz hava saldırısı gerçekleştirebiliriz ancak bu sorunu çözecek olan Amerikan ordusu değildir. Amerika ve diğer müttefikler destek verir. Ancak çözüm, Irak’ın içinden çıkacaktır. Şu anda bir başbakan, cumhurbaşkanı var ama meşru bir kabine yok. Onlar bir çözüm ortaya koyabileceklerdir. Irak güvenlik güçlerinin de yeterli ve etkili bir şekilde işleyebildiğini göstermesi gerekiyor. Bu noktada biz Iraklıları cesaretlendirmeye devam edeceğiz" açıklamasında bulundu. 

Obama, "ABD Afganistan ve Irak’ta uzun bir savaşın içinden çıktı. Amerikan halkına, uzun bir savaşa sürüklenmediğimizin garantisini nasıl vereceksiniz?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Öncelikle şunu söyleyeceğim, Amerikan askeri karaya ayak basmayacak. Biz, uzun ve maliyetli olaylardan gereken dersi çıkardık. Ordumuz çok güçlü. Kaynaklarımızı yönlendirebiliriz. Fakat asıl bu ülkelerin destek göstermesi gerekiyor. Biz, basit bir şekilde oraya girip her şeyi bastıramayız. Bu bir hata olur. Bir kez daha tekrar ediyorum, Irak hükümetinin kurulması gerekiyor.

IŞİD Irak’ta herkesin beklediğinden çok daha hızlı bir şekilde ilerledi. Sünni toplumunun IŞİD’i reddetmesi için onları da kapsayan bir yönetim olmalı. Maalesef Sünniler şu anda böyle hissetmiyor. Bu yüzden Irak’ta hükümetin kurulması çok önemli."

ABD Başkanı Obama, "Irak hükümetinin IŞİD’le mücadele edebileceğini söylediniz fakat IŞİD çok karmaşık bir yapı. Bu aylar içinde mi yıllar içinde mi yok edilebilir?" sorusuna da şu cevabı verdi: 

"Ben biraz zaman alacağını düşünüyorum. Irak’ın kaynaklara ihtiyacı var. Biz şu anda Iraklılar için bir yol açmaya çalışıyoruz. Bölgedeki Sünni ülkeler Irak’ın IŞİD’e karşı mücadelesinde destek veriyorlar. Bu çok önemli olacaktır. Bizle bu bölgede bir istikrar oluşturmaya çalışıyor. Bu zaman alacaktır. IŞİD’in Irak’ı kalıcı bir şekilde tahrip edeceğine inanmıyoruz, Irak’ın da kendi içinde pek çok dinamikleri var."

Obama'nın "Bu operasyonlar ne zamana kadar sürecek?" sorusuna cevabı ise şöyle:

"Size tam olarak bir zaman tablosu sunamıyorum. Bizim sorumluluğumuz buradaki insanlara yardım etmek ve vatandaşlarımızın güvende olduğunu sağlamak.
Biz hava saldırısı gerçekleştirebiliriz ancak bu sorunu çözecek olan Amerikan ordusu değildir. Amerika ve diğer müttefikler destek verir. Ancak çözüm, Irak’ın içinden çıkacaktır. Şu anda bir başbakan, cumhurbaşkanı var ama meşru bir kabine yok. Onlar bir çözüm ortaya koyabileceklerdir. Irak güvenlik güçlerinin de yeterli ve etkili bir şekilde işleyebildiğini göstermesi gerekiyor. Bu noktada biz Iraklıları cesaretlendirmeye devam edeceğiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir