'IŞİD'e karşı yerel güçler öne çıkmalı'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, IŞİD'e karşı kara operasyonlarında, yerel güçlerin kullanılmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Amerikan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu'nda konuşan Stoltenberg, IŞİD'e karşı koalisyona birçok NATO üyesinin katkıda bulunmasını memnuniyetle karşıladığını fakat bu mücadelede İttifak olarak aktif bir rolleri olmadığını söyledi.

9-10 Ekim'deki Türkiye ziyaretine değinen Stoltenberg, NATO'nun son Galler zirvesinde onaylanan Hazırlık Eylem Planı ve bu kapsamda kriz anlarında süratle sevk edilebilecek 4 bin kişilik öncü birliğin İttifak'ın hem doğusundaki hem de güneyindeki tehditler için görevlendirilebileceği ve NATO'nun tüm müttefikleri kapsayan toplu savunma ilkesinin hiçbir şekilde sorgulanmaması gerektiği konusunda Türk hükümetiyle mutabık kaldıklarını anlattı.

Stoltenberg, "Türkiye güçlü bir müttefik ve NATO içinde ikinci büyük orduya sahip. Türkiye'ye NATO güçlerinin konuşlandırılmasını talep etmediler fakat toplu savunmanın tüm İttifak üyeleri için geçerli olduğu ve tehdit altındaki her müttefikin korunacağı mesajının altını çizdiler" dedi.

Suriye'de NATO rolü için herhangi bir talep olmadığını belirten Stoltenberg, IŞİD terör örgütüyle mücadelede birçok müttefikin görev aldığını fakat NATO'nın koalisyonun bir parçası olmadığını hatırlattı.

Stoltenberg, "Diğerleriyle (IŞİD'e karşı koalisyon üyeleriyle) daha fazla yerel güç oluşturulmasında birlikte çalışmalıyız" diyerek Irak'tan talep gelmesi halinde bu ülkenin savunma kapasitesinin güçlendirilmesinde ve yerel güçlerin eğitilip desteklenmesinde görev almaya hazır olduklarını vurguladı. Stoltenberg, NATO güçlerini konuşlandırmak yerine yerel güçlerin tehditlere karşı eğitilerek teçhizatlandırılması yönteminin, diğer krizlerde de uygulanabileceğini ifade etti.

Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki krizden en çok etkilenen NATO üyesi olduğunu ve her iki ülkeden yüzbinlerce sığınmacıyı barındırması nedeniyle takdir edilmesi gerektiğini söyledi.

NATO'nun temel görevinin müttefikleri savunmak olduğunu ve bu nedenle İttifak'ın Türkiye'nin hava savunmasını takviye eden Patriot füzeleri konuşlandırdığını belirten Stoltenberg, IŞİD'le mücadelede Türkiye ve ABD arasında yakın diyaloğun mevcudiyetine dikkati çekti.

Stoltenberg, Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölge anlaşmazlığının ve Kıbrıs sorununun çözümünde, NATO'nun bir rolü ve sorumluluğu olamayacağını dile getirdi.

Jens Stoltenberg, NATO ve Rusya'nın birbirine şüpheyle yaklaşmak yerine karşılıklı saygı içinde yapıcı ve işbirliğine dayalı bir ilişki geliştirebileceklerini belirterek Soğuk Savaş döneminin ardından İttifak'ın bu doğrultuda büyük çaba gösterdiğini, Moskova yönetiminin de bunu istemesi ve bu doğrultuda net adımlar atması gerektiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Açıkça belirteyim ki NATO, Rusya ile cepheleşmek istemiyor. Hiç kimse Berlin Duvarı'nın yıkılmasından 25 yıl sonra yeni bir Soğuk Savaş istemiyor. Fakat İttifakımızın, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın güvenliğinin dayandığı ilkelerden taviz veremeyiz, vermeyiz" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir