'İşkence benim için sürpriz değil'

ABD'nin eski başkan adayı John McCain, "Daha önce Suriye'de mülteci kamplarını ziyaret ettim. Toplu tecavüze uğrayan kadınlarla işkence gören gençlerle tanıştım. Benim için sürpriz değil" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DAVOS - ABD'nin eski başkan adayı Senatör John McCain, kendisinin de Suriye'ye yaptığı ziyaret sırasında işkencenin izlerine rastladığını ve İsviçre'de devam eden barış görüşmelerinde çok fazla bir ilerleme olacağını sanmadığını açıkladı.

Geçmişte kendisi de yıllarca işkence gören McCain, Anadolu Ajansı'na (AA) yaptığı açıklamada, Suriye'deki savaşa son vermek amacıyla düzenlenen Cenevre-2 görüşmelerini "tam bir komedi" olarak niteledi.

2008'deki başkanlık seçiminde Başkan Barack Obama'ya karşı yarışan McCain, AA tarafından yayınlanan, Suriye'de Esad rejimi tarafından işlenen sistematik işkence ve cinayetleri kanıtlayan fotoğraflara hiç şaşırmadığını söyledi.

McCain, sözlerine şöyle devam etti:

"Ben daha önce Suriye'de bulundum, mülteci kamplarını ziyaret ettim. Esad'ın ordusundan kaçan sığınmacılar, nasıl öldürme emri aldıklarını, tecavüz ettiklerini ve işkence ettiklerini bana anlattılar. Toplu tecavüze uğrayan kadınlarla işkence gören gençlerle tanıştım. Benim için sürpriz değil."

77 yaşındaki McCain, ABD Donanması'nda görev yaparken Vietnam'a gönderilmişti. 1967'de uçağı düşürülen McCain, 5.5 yıl boyunca savaş esiri olarak tutulmuş ve ağır işkence görmüştü. McCain, gördüğü işkence nedeniyle hala kollarını başının üzerine kaldıramıyor.

Hem Suriye rejiminin hem de muhaliflerin kabul edilemez eylemlerde bulunduğuna dikkati çeken McCain, "Bunlar, genellikle muhalifler tarafından rastgele yapılan eylemler. Ancak Esad'ın yaptıkları, planlı sistematik aşağılama, halkı terörize etmektir" dedi.

ABD hükümetinin konuyla ilgili tutumunu da eleştiren McCain, "En büyük hayal kırıklığı ABD Başkanı'nın Suriye hakkında artık hiç konuşmamasıdır. ABD Başkanı, Suriye hakkında asla konuşmuyor. ABD Başkanı, Irak hakkında da konuşmuyor. Tek bildiğimiz, Afganistan'dan çıkmak istediği. Bu yüzden çok ağır bir bedel ödüyoruz" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir