'İzlanda'da buzullar eriyor'
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla Solheimajökull buzulunu ziyaret etti
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, gelecek ay Paris'te düzenlenecek BM İklim Zirvesi öncesi İzlanda'nın başkenti Reykjavik yakınlarında küresel ısınma yüzünden eriyen Solheimajökull buzulunu ziyaret etti, küresel ısınmaya dikkati çekti
Hollande, başkent Reykjavik yakınlarında küresel ısınma yüzünden eriyen Solheimajökull Buzulu'nu ziyaret etti. 1931 yılından bu yana yaklaşık 1,2 kilometre geriye giden buzul önünde bir konuşma yapan Hollande, ''Küresel ısınma konusunda şüpheleri olanlar burayı mutlaka ziyaret etmeli. Kanıt istiyorlarsa, işte gerçek kanıt burada'' dedi.
Küresel ısınmaya karşı herkesi duyarlı olmaya davet eden Hollande, ''Buzulun erimesi, aynı zamanda tarihin yok olması demek, küresel ısınmanın etkilerinden çok kötümserim. Bu buzul her yıl 50 metre geriye gidiyor. Bizim hayal edebileceğimizden çok daha hızlı eriyor'' ifadesini kullandı.
Yılda 11 milyar ton
Hollande, küresel ısınmanın sel felaketi gibi birçok doğal felaketin tetikleyici olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.
Uzmanlara göre, dünya ikliminin sanayiden atmosfere salınan karbondioksit yüzünden giderek ısınması, tüm dünya üzerinde buzulların ve buz dağlarının erimesine neden oluyor. İzlanda'da 269 büyük buzulun yılda 11 milyar ton eridiği tahmin ediliyor.
Kasım ayı sonunda 190'dan fazla ülke lideri, küresel sera gazı emisyonlarının azaltılması ve böylece iklim değişikliği tehdidini önleme amacıyla olası bir yeni küresel anlaşmayı görüşmek üzere Paris'te bir araya gelecek. Sera gazı emisyonları ile ilgili güncel taahhütler 2020 yılında sona erecek. Bu yüzden, hükümetlerin Paris'te en azından 10 yıllık anlaşmalar üretmeleri bekleniyor. Fransa zirvede, bu konuda önemli bir fon oluşturmayı ve sera gazı emisyonlarının azaltılması ilkesine uymayan ülkelere baskı yapmayı planlıyor.