'Komşu'dan her sabah alışverişe geliyorlar

Yunanistan'ın Türkiye kıyısındaki adalarında yaşayanlar alışveriş için Türkiye'yi tercih ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR -  Ege Denizi'nde Türkiye kıyısında yer alan Yunan adalarında yaşayanlar, ev eşyasından giyime, gıdaya kadar ihtiyaçlarını karşılamak için alışverişlerinde Türkiye'yi tercih ediyor.  

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin Ege kıyıları ile Yunanistan Ege adaları arasında karşılıklı günübirlik ziyaretlerde bulunanların sayısı her geçen yıl artıyor. 

Kış döneminde haftada 2 gün, yaz aylarında ise her gün karşılıklı düzenlenen feribot seferleriyle iki kıyı arasında gidip gelen iki ülkenin vatandaşları, esnaf için de büyük gelir kapısı oluyor.  

Kıyılardaki ilçelere gelen komşu ülkenin vatandaşları, giyim başta olmak üzere mobilya dahil her türlü ihtiyaçlarını Türkiye'den karşılıyor. Adalardan gelen Yunanlılar, masadan sandalyeye, mobilyadan giyim eşyasına, gelinlikten hediyelik eşyaya, mutfak ihtiyaçlarından sebze, meyveye ihtiyaçlarını Türkiye'den karşılıyor. 

Midilli'den Ayvalık ve Dikili'ye, Sakız'dan Çeşme'ye, Sisam'dan Kuşadası'na, Kos'tan Bodrum'a, Rodos'tan Marmaris'e, Meis'ten Kaş'a gelen Yunanlılar, 20 yılı aşkın süredir alışveriş için Türkiye'yi tercih ediyor. Çift yön için gemilere yaklaşık 35 euro ödeyen Yunanlılar, daha çok günübirlik turları tercih ediyor. Coğrafi yakınlık, Türkiye'deki ürünlerin kaliteli ve ucuz olması bu ziyaretlerde önemli bir etken olurken, ziyaretçilerin sayısında ise son yıllarda önemli bir artış yaşanıyor.  

Midilli'den Ayvalık ve Didim'e gelenler alışveriş için pazarların kurulduğu günleri daha fazla tercih ediyor.  

Euronun değer kazanması gelenlerin sayısını artırdı 

Çeşme Gümrük Müdürlüğü verilerine göre bu yılın ilk 4 ayında gelenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,74 oranında arttı. Ocak-Nisan 2013 döneminde 24 bin 155 olan Sakız Adası'ndan gelenlerin sayısı, bu yıl aynı dönemde 33 bin 753'e çıktı. Euronun, Türk Lirası karşısında değer kazanmasının da alışveriş için Türkiye'ye gelenlerin sayısını artırdığı belirtiliyor.  

Feribotla Çeşmeye geçen Sakız Adası sakinleri alışveriş için İzmir'in Kemeraltı Çarşısı'nı tercih ediyor. Fevzipaşa Bulvarı Karaosmanoğlu Hanı önü adalardan gelenler için buluşma noktası. Buraya gelenler Kemeraltı Çarşısı'na dağılıp gün boyu alışveriş yaparak akşam saatlerinde tekrar aynı noktada buluşuyor ve Çeşme üzerinden adalarına dönüyor.  

1989 yılından bu yana İzmir'e tur düzenleyen ve kendisinin de İzmir'den evli olduğunu bildiren Sakızlı turizm acentesi sahibi Stamatis Miniotis, AA muhabirine, son yıllarda gelişen dostluk ilişkilerinin karşılıklı ziyaretleri de artırdığını, vizelerin tamamen kalkması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Miniotis, okulların açık olduğu dönemde çarşamba ve cumartesi günleri İzmir'e geldiklerini, yaz döneminde ise her gün sefer düzenlediklerini kaydetti. 

Geçen yıl Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz sebebiyle gelenlerin sayısında bir düşüş yaşandığını ifade eden Stamatis Miniotis, bu yıl euronun değer kazanmasıyla birlikte talebinde arttığını anlattı. Alışveriş için İzmir'i tercih ettiklerini dile getiren Miniotis, "Adadan gelenler kısa bir şehir turundan sonra Kemeraltı Çarşısı'na dağılıyor. Gün boyu çarşıda gezenler yemek yiyip alışveriş yapıyor. Türk yemeklerini çok beğeniliyor. Öğle yemeğinde çok beğendikleri kebabı tercih ediyorlar" dedi.  

Sakızdan gelen her bir kişinin Kemeraltı Çarşısı'nda ortalama 100-120 Avro harcadığını anlatan Miniotis, şunları söyledi: 

"Ev eşyası, çeyiz ürünleri, mobilya, gelinlik, perde, çanta, mutfak eşyası, giyim başta olmak üzere birçok ihtiyaçlarını buradan gideriyorlar. Gelenlerin almadan gitmedikleri ürünlerin başında baklava ve lokum geliyor. Sebze meyveyi kendi mutfak ihtiyaçları dışında götürmek yasak olduğu için fazla fazla götüremiyorlar. Her birinden 1-2 kilo götürebildikleri sebze meyve dışındaki ürünlerde bir sınırlama yok. Giyim ürünlerini çok alıyorlar. Evlenenlerin çoğu gelinliğini buradan alıyor." 

Adalardan gelenlerin buluşma noktası olan Karaosmanoğlu Hanı'nda esnaf olan Bayram Güler, Midili'ye kadar birçok adadan gelen olduğunu, aralarında iyi bir diyalog kurulduğunu söyledi.  

Güler, "Yunanlı turistler saat 10:00 ile 16:30 arasında Kemeraltı'nda kalıyor. Bu süre içinde önemli miktarda harcama yapıyorlar. Damak tadını beğendikleri için özellikle yeme içmeye bu süre zarfında harcama yapmaktan geri kalmıyorlar. Her türlü ihtiyaçlarını buradan karşılıyorlar" diye konuştu.   

Karşılıklı ziyaretlerin artmasında iki ülke arasında gelişen dostluk ilişkilerinin büyük payının olduğu belirtiliyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir