'Kur savaşına Çin'de katılabilir'

'BRIC' kavramını ilk kullanan kişi olarak tanınan İngiliz ekonomist Jim O'Neill, kur savaşlarına Çin'in de katılabileceğini belirterek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA- Finans piyasalarında, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'i aynı kategoride değerlendirerek "BRIC" kavramını ilk kullanan kişi olarak tanınan İngiliz ekonomist Jim O'Neill, "ABD, Çin'in parasının değerini düşürmesini istemez. Eğer Japon Yeni değer kaybetmeye devam ederse bu durum gerçekleşecektir" dedi. 

Goldman Sachs'ın eski Portföy Yönetimi Başkanı O'Neill, piyasalarda para birimleri arasındaki değer rekabetinden dolayı "kur savaşları" olarak bilinen mücadeleye yakın zamanda Çin'in de katılabileceği uyarısında bulundu. 

O'Neill, 2009 yılından sonra piyasaların yeniden konuşmaya başladığı "kur savaşlarına" ilişkin değerlendirmesinde, "ABD, Çin'in yuanın değerini düşürmesini istemez. Eğer Japon Yeni değer kaybetmeye devam ederse bu durum gerçekleşecektir" ifadelerini kullandı. 

ABD Doları'nın 2015 yılında daha ne kadar yükselebileceği konusunda şüpheleri bulunduğunu vurgulayan O'Neill, "Piyasalar ABD'ye rekabetçiliği sağlaması gerektiğini, ticaret dengesini geliştirmesi gerektiğini hatırlatacaktır. Ben önümüzdeki dönemde dolar karşısında avronun 1,15'den daha fazla gerileyeceğini düşünmüyorum" değerlendirmesini yaptı. 

 "Gelişmekte olan ekonomiler enflasyon hedeflerini tutturmaya odaklanmalı" 

 Jim O'Neill, küresel kur savaşı devam ederken gelişmekte olan ekonomilerin nasıl bir strateji uygulaması gerektiğine de değinerek, "Gelişmekte olan ekonomiler para birimlerinin değeri konusunda takıntılı olmak yerine enflasyon hedeflerini tutturmaya odaklanmalı" diye konuştu. 

O'Neill, gelişmekte olan ekonomilerin içerisinde Çin'in önümüzdeki dönem performansının küresel ekonomi için de belirleyici olacağını vurguladı. 

İngiliz ekonomist, daha önce  yaptığı açıklamada Çin'in bu yıl sonu itibari ile yüzde 7,5 oranında bir büyüme kaydedeceğini, Çin otoritelerinin yapısal problemlere yönelik politikalarının son derece olumlu olduğunu söylemişti. 

O'Neill, 2001 yılında ekonomileri hızla gelişen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'e dikkati çektiği ve bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşan 'BRIC' grubu ifadesini finans dünyasına kazandırmıştı. Türkiye'nin "BRIC" içerisine eklenemeyeceğini belirten O'Neill, Türkiye'nin, içerisinde Meksika, Endonezya, Nijerya'nın yer aldığı "MINT" içerisinde, "yeni devler" arasında yer aldığını kaydetmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir