'Mavi Marmara' kararı temyize gidecek

Mavi Marmara gemisi saldırısıyla ilgili görülen davaya bakan hukuk ekibi, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının verdiği kararın gözden geçirilmesi için temyiz başvurusunda bulunacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) İsrail'in Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırısıyla ilgili görülen davaya bakan hukuk ekibi, soruşturma için "suçun ağırlık derecesinin yeterli olmadığına" dair UCM savcısının verdiği kararın gözden geçirilmesi için temyiz başvurusunda bulunacak.

UCM savcısı Fatou Bensouda'nın Mavi Marmara davasıyla ilgili soruşturma açmama kararı hakkında Cenevre'de konuşan hukuk ekibindeki avukatlardan Rodney Dixon, karardan dolayı büyük hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

Avukat Dixon, UCM savcısının yargı yetkisini kullanmayı reddettiğini belirterek, kararın gözden geçirilmesi için UCM'ye temyiz başvurusunda bulunacaklarını bildirdi.

Temyiz başvurusu sonrasındaki süreç hakkında bilgi veren Dixon, "UCM, savcının kararının doğru olup olmadığına karar verecek. UCM, kararın makul bir karar olmadığını tespit edebilir ve savcıya kararını tekrar gözden geçirmesi emri verebilir" dedi.

Savcının aldığı kararın yanlış olduğunu savunan Dixon, "Biz hakimlere, savcının aldığı kararın tekrar gözden geçirilmesi gerektiği yönünde talepte bulunacağız" diye konuştu.

Dixon, gemide olanların savaş suçu olarak kabul edildiğini belirterek, "UCM tarafından soruşturma açılması gerektiğini düşünüyoruz. Biz en azından soruşturma açılmasını istedik. Yaşananlar hukuki açıdan yanlıştı" ifadesini kullandı.

UCM savcısının aldığı kararın başka tehlikeler doğurduğuna işaret eden avukat Rodney Dixon, "Bu kararın doğurduğu asıl tehlike, bu tarz olayların soruşturulmaması ve cezalandırılmaması için sinyal göndermesi" dedi. Dixon, kararın "caydırıcı olmanın tam tersine teşvik edici" olduğunu savundu.

Dixon, hiçbir şey yapılmaması halinde bu kararın uluslararası adalet açısından büyük bir başarısızlık olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.

Abluka altındaki Gazze’ye yardım malzemesi götüren Mavi Marmara gemisi, uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına uğramış ve müdahale sonunda dokuz kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

UCM savcısı Fatou Bensouda, İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisine yönelik 2010 yılındaki saldırısının savaş suçu kapsamında değerlendirilmesi için yapılan başvuruda "makul sebepler" görüldüğü için başlatılan ön inceleme sonucunda, soruşturma açılması için "suçun ağırlık derecesinin yeterli olmadığına" karar vermişti.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ile mağdur ailelerin olaydan sonra İsrail aleyhine UCM’ye yaptıkları suç duyurusunda saldırıda rolleri olan kişilerin yargılanması istenmişti. Türkiye ve İsrail’in taraf olmadığı UCM, Mavi Marmara gemisi kendilerine üye Komor Adaları’nda kayıtlı olduğu için başvuruyu kabul etmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir