'Popcorn Savaşçıları'nın kim olduğu tartışılıyor

Tayland'da yönetim karşıtı göstericileri hedef alan bombalı saldırılar, taraflar arasında çatışmalara yol açacağı ve ordunun olaylara müdahalesi ile ilgili tartışmalara neden oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BANGKOK - Tayland basınında hemen her gün eski Başbakan Yardımcısı Sutep Tagsuban'ın liderliğini yürüttüğü Halkın Demokratik Reform Komitesi tarafından düzenlenen yönetim karşıtı gösterilere ordunun tepkisi ile ilgili spekülasyonlar yer alıyor. 

Sutep de göstericilerin başkent Bangkok'taki kamplarına saldırı için fırsat kollayan yönetim yanlısı Kırmızı Gömleklilere "Popcorn Savaşçılarına (Popcorn Warriors)" dikkat etmeleri uyarısında bulunuyor.

Tayland'da kimi çevreler, göstericileri korumak için kamplara yerleşen iki gölge askeri ekipten biri olan bu grubu "Siyah Giyen Adamlar (The Men in Black)",  "Paralı Askerler (Mercenaries)" ya da "Dış Güçler (Foreign Forces)" diye adlandırırken bazıları da "Karpuz Askerleri (Watermelon Soldiers)" ifadesini kullanıyor. 

"Popcorn Savaşçıları" terimi, ilk kez seçimlerin yapıldığı 2 Şubat akşamı Bangkok'un kuzeyinde bulunan Laksi kavşağındaki çatışmalar sırasında göstericileri korumak için birden bire ortaya çıkan silahlı kişiler için sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook'ta kullanılmıştı. 

Bangkok Post gazetesi, pazar günü yayımladığı makalesinde "Popcorn Savaşçıları terimi, kapüşonlu bir kişinin içi mısır dolu çantasının arkasına sakladığı silahı ile Kırmızı Gömleklilere ateş açarken fotoğraflanmasının ardından kullanılmaya başladı" diye yazdı.  

Seçim gecesinin ardından kayıplara karışan savaşçılar, polisin göstericileri dağıtmak için geçen hafta başkentte düzenlediği operasyon sırasında yeniden ortaya çıktı. 

Bangkok Post, operasyonun, siyahlar giyinmiş birkaç silahlı kişinin birden bire ortaya çıkıp polise ateş etmeleri ve el bombası atmaları üzerine sona erdiğini belirtti. 

Polisin, savaşçıların attığı bir el bombasını tekme atarak uzaklaştırmaya çalıştığı sırada çekilen görüntüler, sosyal medyada kısa sürede yayıldı. Göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda biri polis beş kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 70 kişi yaralanmıştı. 

Bangkok Post, "Aralarında göstericilerin de bulunduğu bazı gruplar, silahlı güçlerin Halkın Demokratik Reform Komitesi'ni gizlice koruduğuna inanıyor. 'Popcorn Savaşçıları'nın 2010'daki yönetim karşıtı gösteriler sırasında askerlerle savaşan 'Dış Güçler' ve 'Siyah Giyen Adamlar' olduğu ileri sürülüyor" ifadesini kullandı. 

Gazete, sürekli yaklaşık 100 koruma ile gezen Sutep'i koruyanların donanma komandoları olduğuna dair iddialara da yer verdi. 

Donanma Özel Harekat Komutanı Tuğamiral Winai Klom-in ise Halkın Demokratik Reform Komitesi toplantılarına katılmasına karşın Sutep'i koruduğu iddialarını yalanladı. 

Winai, Bangkok Post'a yaptığı açıklamada, "Sutep ile hiç tanışmadım. Neden böyle bir şey yapayım? Ben, bir tuğamiralim ve komutanım. Gerçekten böyle bir şey yapabileceğimi düşünen var mı?" diyerek tepkisini dile getirdi. 

Adamlarından üçü göstericiler arasında yakalandığı için bu eleştirilere hedef olduğuna işaret eden Winai, gösterici kamplarını "ilk elden istihbarat elde etmek amacıyla" sivil kıyafetle ziyaret ettiğini savundu. 

1932'den bu yana 11 kez askeri darbeye ve 7 darbe girişimine sahne olan Tayland'da askeri yetkililerin, siyasette taraf tutmaları yeni bir şey değil. Askerlerin Abhisit Vejjajiva'nın Demokrat Parti hükümetine karşı 2010'da düzenlenen 11 haftalık gösteriler sırasında Kırmızı Gömlekliler hareketine gizlice destek verdiği biliniyor. 

Savaşçılar, yeşil üniformalar da giydikleri için aynı zamanda "Karpuz Askerleri" olarak da adlandırılıyor. 

Öte yandan sessizliğini sürdüren ordunun aksine hükümetin yanında yer alan polisin göstericilere saldırı düzenleyenleri hala yakalayamamış olması, polisin saldırganlara göz yumduğu şüphesinin artmasına neden oluyor. 

Halkın Demokratik Reform Komitesi Eş-başkanı Witthaya Kaewparadai, The Nation gazetesine yaptığı açıklamada, "Komite'nin cuma günü düzenlediği miting sırasında el bombası atan saldırganların hala yakalanmamış olması polisin suçlulara destek verdiği şüphesini uyandırıyor. Kişisel olarak polisin saldırganlara destek verdiği için bilerek onları yakalamadığına inanıyorum. Hükümet tarafından kurulan Barış ve Düzeni Sağlama Merkezi, gücünü kötüye kullanmaktan ve insanları korkutmaktan başka bir şey yapmıyor" dedi. 

Tayland Ordusu Genelkurmay Başkanı Prayuth Chan-ocha, 100'den fazla kişinin ölümüne neden olan 2010 ayaklanmasının ardından orduya yapılan eleştiriler nedeniyle hükümet ile gösteriler arasında taraf tutmak istemediğini açıkladı.