'Putin, eski KGB ajanının öldürülmesini onayladı'

İngiltere'de bağımsız soruşturma komisyonu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, eski KGB ajanı Alexander Litvinenko’nun Londra’da öldürülmesini “muhtemelen onayladığı” sonucuna vardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com / Ajanslar

İngiltere'de, eski Rus istihbarat servisi (KGB) ajanı Alexander Litvinenko'nun 2006 yılında öldürülmesine ilişkin soruşturmada, Rus istihbaratının operasyonunun büyük ihtimalle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylandığı sonucuna varıldı.

Soruşturma sonucunda yapılan açıklamada, sözkonusu kişiler arasında şahsi anlaşmazlığın olduğu; Putin ve Moskova yönetiminin Litvinenko'yu öldürmek için sebepleri olduğu belirtildi. Kremlin ise olayla herhangi bir bağlantısı olduğunu her zaman yalanladı.

Ölümünden altı yıl önce Rusya'dan ayrılan Putin muhalifi 43 yaşındaki Litvinenko, Londra'da kaldığı bir otelde içtiği yeşil çaya karıştırılan radyoaktif madde Polonyum-210 nedeniyle hayatını kaybetmişti.
              
İngiliz hakim Robert Owen tarafından yazılan raporda, Litvinenko'yu zehirleyenlerin eski KGB çalışanı ve daha sonra Rus parlamentosuna giren Angrei Lugovoy ve Dmitry Kovtun olduğu belirtildi. Her ikisi de olayla bağlantıları olduğunu yalanladı.

alexander.jpg

 KGB ajanı Alexander Litvinenko

BBC'ye konuşan Litvinenko'nun eşi Marina, "Raporun sonuçlamsından dolayı çok mutluyum. Eşimin ölüm döşeğinde Putin'i suçlaması İngiliz Mahkemesi tarafından onaylandı." dedi.