'Savaşlarda cinsel şiddete son!' çağrısı

İngiltere’nin başkenti Londra’da çatışma bölgelerindeki kadınlara yönelik cinsel suçlarla mücadeleyi konu alan küresel bir zirve başladı. Zirvenin açılışını yapan isimlerden biri Angelina Jolie oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA  - İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "Çatışma bölgelerinde cinsel şiddetin soruşturulmasıyla ilgili uluslararası bir protokol imzalayacaklarını" söyledi. 

İngiltere'nin başkenti Londra'da Hague ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Özel Temsilcisi Angelina Jolie'nin ev sahipliğinde, "Çatışma Bölgelerinde Cinsel Şiddeti Önleme Zirvesi" yapılıyor. Excel fuar alanında dört gün sürecek ve yaklaşık 140 ülkeden yetkilinin katıldığı zirvede konuşan Hague, zirvenin cinsel şiddet konusunda şimdiye kadar yapılan en geniş katılımlı ve en kapsamlı zirve olduğunu dile getirdi.  

Çatışma bölgelerinde cinsel şiddet mağdurlarına ülkesinin 6 milyon sterlinlik yardım kararı aldığını belirten Hague, şöyle konuştu: 

"Yüzyıllar boyunca kadınların, kızların, erkeklerin, erkek çocuklarının tecavüze uğraması çatışmaların ve savaşların özelliği olmuştur. Bu hafta hükümetleri, uzmanları, bireyleri, mağdurları burada bir araya getiriyoruz. Bu zirvenin cinsel şiddet için dokunulmazlık kültürünü ortadan kaldırmasını, hayatta kalanlara verilen desteğin arttırılmasını, bundan etkilenmiş çoğu ülkedeki durumu değiştirmesini istiyoruz. Pratikte başarmak istediğimiz birkaç nokta daha var. Cinsel şiddetin soruşturulması ve belgelendirilmesiyle ilgili uluslararası bir protokol imzalayacağız. Böylece şiddetin gerçekleştiği yerlerde bulunanlar, saldırganların adaletin karşısına çıkarılması için kanıt ve bilgi toplayabilmesi için en iyi araçlara sahip olacaklar." 

Zirve kapsamında ülkelerden ayrıca yasalarını sıkılaştırmalarını talep edeceklerini belirten Hague, "Böylece savaş bölgelerinde cinsel şiddettin sorumluları için hiçbir güvenli sığınak olmayacak" dedi. 

"Cinsel şiddeti önleme eğitimi verilmeli"

Hague'le birlikte zirveye ev sahipliği yapan Angelina Jolie de, çatışma bölgelerinde yaşanan tecavüzlerin sivillere karşı uygulanan bir savaş silahı olduğunu vurgulayarak, "Tecavüz, masum insanlara işkence yapmak ve aşağılamak için kullanılıyor, çoğu zaman çok küçük çocuklara karşı da kullanılıyor" dedi. 

Tüm orduların, barış gücü birliklerinin ve polis güçlerinin eğitimlerinin bir parçası olarak çatışmalarda cinsel şiddeti önleme eğitimi almaları gerektiğini ifade eden ünlü Amerikalı aktris, Afganistan ve Somali'de tecavüz mağdurlarıyla tanıştığını dile getirdi.  

Jolie, "Onlarla aramızdaki tek önemli fark, biz canımız yandığında doktora gidebildiğimiz, yanlış yapıldığında polise başvurabildiğimiz, bizi koruyan kurumların olduğu, güvenli ülkelerde yaşıyoruz. Onlar ise mülteci kamplarında, bombalanan sokaklarda, hiçbir yasanın olmadığı yerlerde, korumanın, adalet umudunun dahi olmadığı yerlerde yaşıyorlar" diye konuştu. 

Uluslararası toplumun adaleti standartlaştırması gerektiğini ifade eden Jolie, "Tüm orduların, barış gücü birliklerinin ve polis güçlerinin eğitimlerinin bir parçası olarak çatışmalarda cinsel şiddeti önleme eğitimi alması gerekiyor. Bu zirvede 100'den fazla ülke temsil ediliyor, ülkelerden bu önlemleri almalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Zirvede, çatışma bölgelerinde cinsel şiddetle ilgili soruşturmaların daha kolay yapılabilmesi ve ülkelerin iç hukuklarında bu konuda düzenlemelere gitmeleri için bir protokol imzalanması bekleniyor. Ayrıca, cinsel şiddeti önlemek için askerlerin ve arabulucuların eğitim alması, cinsel şiddet mağdurlarına maddi desteğin artırılması ve tecavüzle ilgili tutumların değiştirilmesi gibi konulara değinilmesi bekleniyor.   

İki yıldır hazırlığı yapılan zirve çerçevesinde, Nijerya güvenlik toplantısının yapılması ve Boko Haram terör örgütünün ülkede oluşturduğu tehditle mücadele konusunun ele alınması da öngörülüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir