'Schengen’i askıya alarak, teröristleri durduramayız'

Schengn'i askıya almanın teröristleri durduröayacağını belirten İtalya Başbakanı Renzi, 'Umarım bu olmaz' açıklamasında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İtalyan RTL Radyosu’nda açıklamalarda bulunan Matteo Renzi, “Schengen’i askıya almak, AB fikrini riske sokar, umarım bu olmaz” uyarısında bulundu.

Terörizm ve saldırı korkuları karşısında ciddi tavır almaları gerektiğini dile getiren Renzi, “Schengen’den şüphe duyulması bizim için gerçekten üzücüdür. Serbest dolaşım, büyük bir Avrupa rüyasıydı. Terörizme karşı dikkatli olmak elbette ki doğrudur, ancak Schengen’i askıya alarak teröristleri durduramayız: oysa Paris saldırganlarının bazıları, bizim şehirlerimizde büyümüşlerdi” diye konuştu.

'Schengen'i askıya almak gündemimizde yok'

Bu arada, İtalyan gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Avrupa Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud, gündemlerinde Schengen’i askıya almanın bulunmadığını söyledi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, sığınmacı krizine çözüm bulunamaması halinde Schengen’in iki ay içerisinde çökebileceğini öne sürmüştü.

Halihazırda 6 AB ülkesi, 1985’te başlayan Schengen sistemine rağmen bir süredir sınırlarında kontrollere başlamış durumda. Bunun domino etkisi yaratarak, diğer ülkelere de yayılmasından endişe ediliyor.

Hollanda, Schengen Bölgesi’ni küçülterek, sadece Almanya, Avusturya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda’yı kapsayacak bir “mini Schengen” önerisi getiriyor.

Fransa ise, Batı Avrupa ülkelerinin sınırlarında yeniden pasaport kontrollerinin ve denetlemelerin başlatılmasını savunuyor.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Avrupa’nın kendi sınırlarını koruyamaması halinde AB projesinin sorgulanır hale geleceğini ve Schengen’in ölebileceğini belirtti.

Valls ayrıca, Irak ve Suriye’deki savaştan kaçan herkesin Avrupa’ya alınamayacağını, bu krizin Avrupa toplumlarını istikrarsızlaştıracağını da savundu.