'Silahlı grup liderleriyle müzakere yapmayacağız'

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, yürürlüğe giren barış planına ilişkin, silahlı grup liderleriyle değil bölgenin önde gelenleriyle müzakere yapacaklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, yürürlüğe giren barış planına ilişkin açıklamasında, kolluk kuvvetlerine ateşkes emri verdiğini hatırlattı.

"Ukrayna tarafı ilk adımı attı"

"Ateşkesin anlamı, kendilerine açılan ateşe karşılık vermemek değildir" ifadesini kullanan Poroşenko, Ukrayna tarafının ilk adımı attığını belirtti.

Ukrayna devlet sınırlarını ve vatandaşlarını korumak zorunda olduklarını ve buna güçlerinin yettiğini vurgulayan Devlet Başkanı Poroşenko, ülkenin bütünlüğünü her ne pahasına olursa olsun korumayı amaçlayan planda önceliğin barışçıl araçları kullanmak olduğunu söyledi.

Karşı tarafın da silah bırakmasının ardından müzakere aşamasına gelineceğini kaydeden Poroşenko, silahlı grup liderleriyle masaya oturmayacaklarının, bölgenin önde gelenleriyle müzakere edeceklerinin altını çizdi.

"Rehineler ateşkes bitimine kadar bırakılmalı"

Bölgelerde güvenliğin sağlanıp müzakere aşamasına gelinmesinin ardından su kaynakları, elektrik santralleri gibi hasar gören yerlerin tamir edileceğini belirten Poroşenko, gelecek günlerde sivil ya da askerlerin ölümünden sorumlu olmayan silahlı isyancıları kapsayan bir yasanın parlamentoya göndereceği bilgisini paylaştı.

Grupların silahlarını bırakmasının şart olduğunu vurgulayan Poroşenko, ateşkes bitimine kadar rehinelerin derhal serbest bırakılması gerektiğine işaret etti.

Rehinelerin arasında uluslararası gözlemcilerin, doktorların, öğretmen ve gazetecilerin bulunduğuna dikkati çeken Devlet Başkanı Poroşenko, işgal edilen binaların derhal boşaltılması ve barikatların kaldırılarak şehirlerin eski normal yaşantısına geri döndürülmesi gerektiğini de belirtti.

Rusya'dan gelen paralı askerler için koridor oluşturulacağını ve güvenli bir şekilde ülkelerine dönmelerinin sağlanacağını ifade eden Poroşenko ancak bunlara ait silah, tank gibi araçların Ukrayna'da bırakılmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir