'Soykırım kurbanlarına adalet' tasarısı durduruldu

ABD'de California Eyaletinin, "soykırımcı ülkelerle iş bağlantısı bulunan firmalarla iş yapmasını engelleme" amacındaki tasarı, eyalet tahsisler komitesinde engellendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de California eyaleti yerel Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Partili Milletvekili Paul Krekorian'ın "soykırımcı ülkelerle iş bağlantısı bulunan firmalarla California eyaletinin iş yapmasının engellenmesi" amacını taşıyan tasarısı, yerel meclisin tahsisler komitesinde durduruldu.

Türk-Amerikan Yasal Savunma Fonu (TALDF), yerel eyalet kongresine sunulan tasarının, California eyaleti Temsilciler Meclisi'nin tahsisler komitesi Başkanı Kevin De Leon tarafından gündeme alınmasının engellendiğini ve komite onayı olmadan tasarının eyalet Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nun gündemine getirilemeyeceğini duyurdu.

TALDF danışmanı Bruce Fein, "California meclisinin tasarıyı dikkatli bir şekilde gözden geçirerek tavır ortaya koymasından çok cesaret aldık. Bu, doğru yönde atılmış demokratik bir adımdır" dedi.

"Soykırım kurbanlarına adalet" başlığı taşıyan 961 sayılı tasarı, California Temsilciler Meclisi üyesi Paul Krekorian tarafından geçen yıl sunulmuştu. Ermeni asıllı Amerikalı milletvekili Krekorian, bu tasarıyla California eyaletinde, "soykırıma bulaşan ülkelerle iş yapan şirketlerin engellenmesini" amaçlıyordu.

Geçen yıl kurulan TALDF, Türk asıllı Amerikalılara vatandaşlık, siyaset, ifade özgürlüğü ve Amerikan anayasasının sağladığı haklara sahip çıkma konularında yardımcı olmayı amaçlayan bir kuruluş. TALDF, aynı zamanda Türk-Amerikalıları, Türk asıllı olmalarından dolayı karşılaşabilecekleri hak ihlallerine karşı ABD'de federal ve eyalet mahkemelerinde temsil ediyor.

Krekorian'ın sunduğu tasarıya karşılık TALDF, California Temsilciler Meclisi için iki yazılı açıklama yaparak ve bir sözlü oturumda yer alarak, "tasarının gizli amacının, California eyaletinin dış politikasını Türkiye karşıtı bir platforma oturtmak olduğu" görüşünü vurgulamıştı. California eyaleti, Ermeni asıllı Amerikalıların en yoğun yaşadığı eyaletlerden biri olarak biliniyor.

TALDF, yazılı açıklamalarla California yerel meclisine, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Türkiye ile Ermenistan'ın ortak tarihe ilişkin aralarındaki farklılıkları ikili müzakereler ve destekle çözmesini desteklediğini hatırlatarak, 961 sayılı tasarının bu politikaya aykırı bir yöntem izlediğini de anlattı.

TALDF danışmanlarından hukukçu David Saltzman da "961 sayılı tasarının yenilgiye uğratılması, ABD anayasasının açık bir biçimde yasakladığı türde bir dış politika anlayışının geri tepeceği yönünde bütün ABD'ye kuvvetli bir mesaj oldu. California'daki Türk asıllı Amerikalılar, bu karmaşık yasal süreçte çok önemli destek sağladı" dedi.