'Spekülatörler durdurulmalı yoksa yeni bir kriz çıkar'

Yunanistan'daki mali krizden spekülatörleri sorumlu tutan Papandreu, spekülatörlere dur denilmezse yeni bir krizin çıkabileceğini savundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON - Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, G-20 ülkelerine piyasa spekülatörlerini engelleme çağrısında bulunarak, aksi halde başka bir küresel finansal krizin başlayabileceği uyarısında bulundu.

ABD'de Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşen Papandreu, borç batağındaki Yunanistan'ın diğer ülkelere uygulanandan daha yüksek oranlarda faiz oranlarıyla borçlanmayı sürdüremeyeceğini söyledi.

"Yüksek faiz oranlarıyla borçlanmaya devam edersek, örneğin Almanya'ya uygulanan oranın iki katı kadar o zaman bu ortak para birimi içinde sürdürülemez olacaktır" diyen Papandreu, para istemediklerini, kurtarma istemediklerini söyledi.

Yunanistan'ın ekonomik sıkıntılarından spekülatörleri sorumlu tutan ve spekülatörlerin dizginlenmemesi halinde yeni bir finansal krizin çıkabileceği uyarısında bulunan Papandreu, "devam eden euro krizi domino etkisine yol açabilir, büyük açıkları bulunan diğer ülkelerin borçlanma maliyetlerini artırır ve dünya çapında tahvillerde ve döviz kurlarında dalgalanmaya sebep olabilir" diye konuştu.

Avrupa ve Yunanistan'da finansal istikrarsızlığın ABD için bir tehdit yarattığını ifade eden Papandreu, ''ABD için zayıf euro doların yükselmesi anlamına geliyor. Bunun anlamı da ABD'nin dış ticaret açığının artmasıdır. Halen ABD'nin en büyük ticari ortağı AB sarsılırsa, sonuçları açıkça hissedilebilir'' dedi.

Yunanistan, uluslararası finansal piyasalardan borçlanmasını düşük maliyetle yapmak amacıyla Avrupa Birliği ülkelerinden destek bekliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir