'Suriye muhalefetine silah yardımı hızlandırılmalı'

ABD'nin eski Suriye Büyükelçisi Ford, Batılı ülkelerin Suriye muhalefetine silah yardımını hızlandırması gerektiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON  - ABD'nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford, Suriye'deki iç savaşta tarafların masaya oturtulması ve aşırı grupların yükselişiyle mücadele edilebilmesi için ABD ve müttefiklerinin, ülkedeki ılımlı muhaliflere ciddi anlamda silah yardımını hızlandırması gerektiğini belirtti. 

Ford, görevinden ayrılmasının ardından, ABD medyasında, Beyaz Saray'ın Suriye politikasına yönelik eleştirilerini sürdürmeye devam ediyor. 

Yakın zamanda CNN ve PBS'e verdiği mülakatlarda Obama yönetiminin yaklaşık 160 bin kişinin hayatını kaybettiği iç savaştaki politikasını ağır şekilde eleştiren Ford'un, bugün de New York Times'da bir yazısı yayımlandı. 

Yazısında, ABD'nin muhaliflere gerekli yardımı yapmayarak, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'i ve radikal unsurları güçlendirdiğini savunan Ford, "Özgür Suriye Ordusu, rejimin hava destekli operasyonlarını engellemek için havan ve roketler dahil daha fazla askeri teçhizata, makul ölçüde muhafıza ve karadan havaya atılan füzeye sahip olmalı. Silahlı muhaliflere yeni kapasiteler sağlamak Esed ordusunun kendine olan güvenini sarsabilir" ifadesini kullandı. 

"Suriye konusunda artık iyi bir seçenek bulunmadığını" belirten Ford, şunları yazdı: 

"Bazı seçimler açıkça diğerlerinden daha kötü. Silahlı ılımlı muhaliflerin hem cihad yanlıları hem de rejimle daha etkili savaşmasını sağlamasına dönük taahhütte bulunmaktan daha fazla kaçınmak ve isteksizlik göstermek, sadece Amerikan güçlerinin Suriye'de El Kaide'ye karşı müdahale etmek zorunda kalacağı zaman iki ayağımızı bir pabuca sokacak." 

Bu konularda ilginizi çekebilir