'Tarihimizin en büyük terör tehdidiyle karşı karşıyayız'

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, ülkenin tarihinin en ağır terör tehdidi altında olduğunu ve 2005 yılındaki intihar saldırılarından bu yana 40 kadar büyük çaplı terör girişiminin engellendiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiliz bakan dün yaptığı açıklamada, hükümetin militanlara karşı alınacak yeni önlemleri belirleyeceğini, bu önlemler arasında istihbarat örgütlerinin saldırganları ve radikalleşmiş bireylerin ülkeye dönüşlerinin İnternet ortamında izleyebilmesinin yer alacağını söyledi.

May, "Güvenlik ve istihbarat örgütleri bize şu anda karşımızdaki tehdidin 11 Eylül'den bu yana yaşadığımız en büyük tehdit olduğunu söylüyorsa, bunu dikkate almak zorundayız" dedi. Yeni yasaya göre sigorta şirketleri fidye ödemelerini karşılayamayacak ve İngiltere'ye getirdikleri yolcular hakkında bilgi vermeyi reddeden havayollarının uçuşuna izin verilmeyecek.

İngiliz hükümetine göre en büyük tehdit, Suriye ve Irak'ta çarpıştıktan sonra geri dönen İngiliz vatandaşlarından kaynaklanıyor.

May, dört İngiliz gencin 2005 yılında Londra'da düzenledikleri ve 52 kişinin öldüğü bombalı intihar saldırılarından bu yana planlan 40 terör eylemi engellendi.

Bunlar arasında sokaklarda silahlı saldırılar, Londra Borsası'nın havaya uçurulması, uçak düşürme, İngiliz büyükelçi ve askerlerinin öldürülmesi gibi eylemler var.

Bakan, "Bunların çoğu engellendi ama teröristlerin bir tek kez başarılı olması zaten yeterli" dedi.

Yeni yasayla, terör bağlantılı eylemlere katılmak için İngiltere'ye geldiği sanılan İngiliz ve yabancıların pasaportlarına 30 güne kadar el konulabilecek.

İngiltere'nin en yüksek düzeyli anti-terör yetkilisi olan Mark Rowley, terör tehdidinin  daha birkaç yıl yüksek düzeyde kalacağını ve olası saldırganların tespit edilmesi için halkın desteğinin gerektiğini söyledi.

Rowley Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Suriye'ye giden İngiliz uyruklulardan yarısının  son dönemde radikalleştiklerini ve polisin bunların kimliğini bilmediğini söyledi.

İngiltere bir terörist saldırısının "çok muhtemel" olduğu gerekçesiyle, Ağustos ayında terör uyarı düzeyini en yüksek ikinci basamağa çıkarmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir