'Türkiye'nin en büyük icraatlarından biri olacak'

OECD Genel Sekreteri Gurri, BEPS ile Mücadele Eylem Planı'nın Türkiye'nin G20 dönem başkanlığındaki en büyük icraatlarından ve miraslarından biri olacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, "Matrah Aşındırma ve Kâr Kaydırma (BEPS) İle Mücadele Eylem Planı"nın, uluslararası vergilendirme sistemindeki en köklü reform olacağını belirterek, "BEPS Eylem Planı, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığındaki en büyük icraatlarından ve miraslarından biri olacak" dedi. 

Gurria, geçtiğimiz günlerde Peru'nun başkenti Lima'da düzenlenen G20 Finans Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda kabul edilen "BEPS Eylem Planı"nı AA muhabirine değerlendirdi.  

OECD ve G20 işbirliğinde hazırlanan "BEPS Eylem Planı"nın uluslararası şirketlerin vergi tabanını eritme ve kâr kaydırma mekanizmalarını yok ederek, paylarına düşen adil vergiyi ödemelerini sağlayacağını anlatan Gurria, dünyada vergi kaçakçılığından doğan gelir kaybının yılda 240 milyar dolara ulaştığı bilgisini verdi.  

babacan-genel-sekreter-angel-gurria-ile-oecd--7204419_o.png

Gurria, bu gelir kaybının başta gelişen ekonomiler olmak üzere tüm dünyayı olumsuz etkilediğine işaret ederken, "Gelişmekte olan ülkeler, kurumsal vergiye bağımlılıklarından ötürü BEPS'den en kötü etkilenenler. BEPS, bu ülkelerin değerli kaynaklarının istismar edilmesine ve küresel ekonomideki zorluklara karşı zayıflamasına neden oluyor" şeklinde konuştu. 

'Usuzsüzlükleri minimuma indirecek'

Vergi kaçakçılığının aynı zamanda, vatandaşların mali sisteme yönelik güvenlerini azalttığına dikkati çeken Gurria, 15 eylemden oluşan "BEPS Eylem Planı"nın birçok zarara yol açan vergi usulsüzlüklerini minimuma indirmeyi hedeflediğini dile getirirken, şunları kaydetti: 

 "Üç yıl süren çalışmalar sonunda tamamlanan BEPS Eylem Planı, uluslararası vergilendirme sistemindeki en büyük reform niteliğini taşıyor. Birçok ülke, bu plan sayesinde şimdiye kadar toplayamadığı vergileri toplayabilecek. Bunun hem ülkelere hem de dünya ekonomisine kayda değer fayda sağlayacağına inanıyoruz."  

Gurria, G20'nin talebi üzerine hazırlanan planın 3 temel üzerine kurulduğunu belirterek, bunları sınırlar arası ticari faaliyetleri etkileyen ulusal kanunların birbiriyle uyum sağlaması, mevcut uluslararası standartların güçlendirilmesi ve şeffaflığın artırılması şeklinde özetledi. 

'Artık vergi kaçıramayacaklar'

 Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı süresince bu projeye büyük destek verdiğini vurgulayan Gurria, bu noktada şunları kaydetti: 

"BEPS Eylem Planı, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığındaki en büyük icraatlarından ve miraslarından biri olacak. Türkiye'yle birlikte çalışarak, bu noktaya getirdiğimiz projeden ötürü çok mutlu, memnun ve gururluyuz. Proje'nin Antalya'da yapılacak G20 Zirvesi'nde de onaylanarak, kesinlikle uygulamaya geçirilmesini bekliyoruz." 

Gurria, "BEPS Eylem Planı"nın sadece G20 üyesi ülkelerle sınırlı kalmayacağını ve 2016 yılı içerisinde tüm ülkelerin imzasına sunulacağını bildirirken, uluslararası şirketlerin söz konusu plana nasıl yaklaştıkları sorusu üzerine, "Tabii ki memnun değiller çünkü artık vergi kaçıramayacaklar. Ancak, ülkeler, bu planı kabul ettiğinde onların yeni kurallara uymaktan başka çaresi kalmayacak" yorumunu yaptı.  

'Türkiye doğru olanı yapıyor'

Lima'da yapılan toplantılarda Suriyeli mülteciler meselesinin de ele alındığını belirten Gurria, Türkiye'nin bu konuda büyük cömertlik gösterdiğini dile getirdi. 

Gurria, bu cömertliğin karşılığının kısa vadede olmasa da uzun vadede alınacağı savunurken, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Ben, Türkiye'nin mülteciler konusunda olağanüstü derecede açık, cömert ve akıllı davrandığını düşünüyorum. Türkiye'ye akın eden Suriyelilerin, üçte ikisine yakınının şu an mülteci kamplarının dışında yaşaması çok çarpıcı bir durum. Yaklaşık 1 milyon 300 bin mülteci ülkenin farklı yerlerine dağılmış ve bir şekilde entegre olmaya çalışıyor. Bazıları iş yerleri açıyor, çalışıyor, okula gidiyor, Türkçe öğreniyor. Türkiye'nin bu entegrasyona izin veren yaklaşımı, hem çok anlamlı hem de kendi çıkarına. Çünkü, bu insanlar eninde sonunda verimli hale gelecek ve Türkiye'ye önemli katkılar sağlayacak." 

OECD'nin göçmenler konusunda 43 yıldır kapsamlı araştırmalar yaptığına değinen Gurria, bu yıl "39. Uluslararası Göç Görünümü Raporu"nu yayımladıklarını anımsatarak, söz konusu raporun göçmen ve mültecilerin entegrasyon sürecine yönelik göstergeler içerdiğini ve Türkiye'nin bunları başarıyla faaliyete soktuğunu kaydetti.  

OECD Genel Sekreteri Gurria, mültecilere yönelik çalışmalarının süreceğini ifade ederken, sözlerini "Bence, Türkiye, mülteciler konusunda doğru olanı yapıyor ve örnek teşkil ediyor. Mültecilere gösterilen cömert yaklaşım, ilk başta büyük yük getirse bile uzun vadede net fayda sağlayacak. Şu an mülteci kriziyle çalkalanan Avrupalı ülkeler, Türkiye'yi örnek almalı" diyerek tamamladı.