'Uzunca' bekleyiş haftaya sona erer mi?

Fed'in gelecek hafta yapacağı toplantıda faizlerin 'uzunca bir süre' sıfıra yakın düzeyde kalacağı ifadesinde değişiklik yapıp yapmayacağı merak ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Fed'in gelecek hafta para politikasına yönelik değerlendirmede bulunacağı toplantıda faizlerin "uzunca bir süre" düşük düzeyde kalacağına yönelik ifade tekrar tartışmaya açılacak.

Bazı Fed yetkilileri geçen hafta açıklanan güçlü istihdam artışının ardından bu ifadenin kaldırılmasını isterken, diğerleri bir süre daha kullanılmasını istiyor.

Fakat bu ifade kaldırılsa bile faiz artışının hemen yapılmayacağına dair piyasalara güven verici başka bir ifade ekleneceği neredeyse kesin.

"Makul bir tahmin"

San Francisco Fed Başkanı John Williams dün Market News International'a yaptığı açıklamada, "Bence 'uzunca bir süre' faiz artışı için uygun zamanlamayı en özlü ve en uygun şekilde ifade ediyor" dedi ve Fed'in faiz artırımlarına 2015 ortasında başlamasını "makul bir tahmin" olarak niteledi.

Williams gibi para politikasında aşırı gevşeme veya sıkılaşma karşıtı olan Fed üyelerinden Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart da benzer şekilde düşündüğünü, "(Bu ifadeden) hemen vazgeçilmesi yanlısı değilim" diyerek belirtti.

Fed Ekim ayı sonunda yaptığı toplantıda faizleri "uzunca bir süre" düşük tutacağı ifadesini tekrar etmiş, fakat toplantı sonrasında yayımladığı açıklamada ekonomik verilerin güçlü gelmesi halinde faiz artışının daha erken, zayıf gelmesi halinde ise daha geç olacağını belirtmişti.

'İfade'den vazgeçebilir diyenler de var

JPMorgan ekonomisti Michael Feroli geçen ay yayımladığı değerlendirmede uzunca bir süre ifadesinin, "ekonomide hızlı mesafe alınması halinde faizlerin daha erken, yavaş kalınması halinde daha geç faiz artışı olacağına işaret eden cümlenin eklenmesi ile birlikte 'nötr' hale geldiği için" kaldırılmayabileceğini belirtiyor.

Diğer bazı ekonomistler ise Fed'in gelecek haft yapacağı  toplantıda bu ifadeden vazgeçeceğini düşünüyorlar.

Goldman Sachs başekonomisti Jan Hatzius Fed'in ifadeyi kaldırmak için Ocak ayındaki toplantıyı beklemesinin "garip" olacağını, çünkü gelecek haftaki toplantı sonrasında basına konuşacak olan Fed Başkanı Janet Yellen'in, Ocak ayında basına açıklama yapmayacağını belirtiyor.

Fed'in önceki yıllarda aldığı kararlara bakıldığında ise, söz konusu ifadenin kaldırılmasıyla birlikte merkez bankasının, yatırımcıları sözlü ifadelerle kademeli olarak yönlendirerek piyasalardaki dalgalanmanın önüne geçmeye çalışacağı görülüyor. Örnek olarak "uzunca bir süre" ifadesi yerine faiz artışlarında "sabırlı" olunacağını belirtilmesi piyasaların para politikasındaki kaçınılmaz sıkılaştırma fikrine alışmasını kolaylaştırabilir.

Benzer bir taktiği 2003 yılında kullandı

Fed benzer bir taktiği 2003 yılı sonunda gittiği faiz artırımlarında da kullanmıştı.

Fed, 2003 yılının Aralık ayında artık enflasyondaki düşüşü temel bir risk unsuru olarak görmediğini ve enflasyon üzerindeki risklerin dengeli olduğunu ifade ederek para politikasında sıkılaştırmanın yaklaştığının sinyalini vermişti.

Merkez bankası o dönemde kullandığı "uzunca bir süre" ifadesinden bir sonraki toplantısında vazgeçmiş ve ekonomiye sağlanan desteği kaldırırken "sabırlı" davranacağını belirtmişti. Sabırlı olunacağı ifadesinden Mayıs ayında vazgeçen Fed, bu sefer faiz artışlarının "ölçülü" olacağını belirtmiş ve Haziran ayında faizleri 25 baz puan yükseltmişti.

Fed 2003 ve 2004'tekine benzer bir zamanlama ile hareket eder ve gelecek hafta "uzunca bir süre" ifadesini kaldırırsa, faiz artırımları gelecek yıl Nisan ayından itibaren
başlayabilir. Fakat faizlerin bu tarihte yükseltilmesi, faiz artışının 2015 ortasında olacağına tekrar tekrar dikkat çeken Fed yetkililerini zor durumda bırakabilir.

Vadeli faiz piyasasında işlem yapan uzmanlar ise şu anda ilk faiz artışının Haziran 2015'te olacağını fiyatlıyorlar.