'Vize için Türkiye'nin önünde zorlu bir yol var'

Almanya'nın Avrupa Bakanı Michael Roth, Türkiye'nin AB'ye vizesiz seyahati için önünde uzun ve zorlu bir yol olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya'nın Avrupa Bakanı Michael Roth, Türkiye'nin Avrupa'da vizesiz seyahat için önünde uzun ve zorlu bir yol olduğunu ve bu hakkı hemen alması ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Roth, Türkiye'ye Avrupa içinde vizesiz seyahat hakkı tanınması için önkoşul olarak verilen 72 kriterin karşılanması gerektiğini ifade etti.

Roth, "Türkiye çok uzun ve zor bir yolda. Kriterleri karşılamalı ve (durum) şu anda pek iyi gözükmüyor. Kriterlerin 72'si de tamamlanmadığı sürece, ki şu anda bazıları hâlâkarşılanamadı, vize serbestisi söz konusu  olamaz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Pazartesi günü bir Alman gazetesinde yer alan açıklamalarında Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Ekim ayında vizesiz seyahat hakkı tanımaması halinde, Avrupa'ya göçmen akışının sınırlanmasını öngören AB-Türkiye göçmen anlaşmasını rafa kaldırabileceğini açıklamıştı.

Anlaşmada Türkiye'nin topraklarından Avrupa'ya giden göçmen ve mülteci sayısını azaltması karşılığında Türkiye'ye vizesiz seyahat hakkı tanınması, göçmenleri barındırması için mali yardım verilmesi ve AB üyelik müzakerelerinin hızlandırılması vaat edilmişti.

Roth söyleşide ayrıca Türkiye ile iletişim kanallarının açık tutulmasına dikkat çekerek Türkiye'nin ülkesi için önemli bir ortak olmaya devam edeceğini belirtti.

ARD'nin "Türkiye islamcı ve terörist gruplara destek veriyor" iddiası 

Alman ARD kanalı ise Erdoğan yönetiminin "İslamcı ve terörist grupları" desteklediğine dair ilk resmi değerlendirmeyi içerdiği belirtilen gizli bir hükümet raporunun bir bölümünü yayımladı.

ARD'nin haberinde hükümet raporuna atıfla, "İktidardaki AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır'daki Müslüman Kardeşler, Hamas ve Suriye'deki İslamcı silahlı gruplara yönelik açık dayanışma iadeleri ve destek adımları, onların (daha geniş anlamdaki) Müslüman Kardeşler hareketi ile ideolojik yakınlığını vurguluyor" ifadeleri kullanıldı.

Raporda, "Ankara'nın 2011 yılından beri izlediği giderek İslamcılaşan iç ve dış politikası nedeniyle Türkiye'nin Ortadoğu'da İslamcı gruplar için bir merkez haline dönüştüğü" belirtildi.

ARD haberi ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı ise "Almanya Devlet Televizyon Kanallarından ARD
tarafından yapılan bir  haberde,  Almanya Federal İstihbarat Servisinin  bir raporuna  atıfla yer alan iddialar,  Sayın
Cumhurbaşkanımızı ve Hükümetimizi hedef almak suretiyle bir süredir ülkemizi yıpratmaya çalışan  çarpık zihniyetin yeni bir göstergesidir. ARD haberinde atıfta bulunulan rapor hakkında Alman makamlarından gerekli izahat istenmektedir" ifadelerini kullandı.

Bu iddiaların arkasında "Almanya'daki bazı siyasi çevrelerin bulunduğunun aşikar olduğunu" belirten Dışişleri Bakanlığı " Türkiye, kökeni ne olursa olsun terörün her türü ile samimiyetle mücadele eden bir ülke olarak, diğer ortak ve müttefiklerinden de aynı şekilde hareket etmelerini beklemektedir" dedi.