100 milyar dolar yatırım yapacak

Shell CFO'su Simon Henry, önümüzdeki 3 yıl içinde 25 yeni kuyu açacaklarını ve 100 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Royal Dutch Shell Üst Yöneticisi (CEO) Peter Voser, Shell'in 2012'de günde 3,5 milyon varil üretime ulaşmayı hedeflediğini bildirdi.  Finanstan Sorumlu Genel Müdürü (CFO) Simon Henry ise Shell'in operasyonlarının karlılığını sürdürmeye devam ettiğini, önümüzdeki dönemde yüksek potansiyeli olan 25 yeni kuyu açmayı planlandığını bildirdi.

CEO Voser, Londra'da düzenlenen basın toplantısında Shell'in 2011-2012 dönemine ilişkin stratejisini paylaştı.

Konuşmasına Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunami felaketleri dolayısıyla üzüntüsünü dile getirerek başlayan Voser, Shell'in Japon Hükümetine elinden gelen desteği sunacağını ifade etti.

Shell'in geçtiğimiz dönemde karlılığının arttığına ve büyüme hedeflerini yakaladığına işaret eden Voser, şirketin önümüzdeki dönemde karlı büyüme stratejisini sürdürmeyi planladığını söyledi.

Gelişmekte olan ülkelerdeki hızlı ekonomik gelişmelerin, enerjinin her çeşidi için uzun dönemli talep yarattığına dikkati çeken Voser, petrol piyasasına ilişkin düzenleme ile politik belirsizliklerin de fiyat ve maliyetlerdeki değişkenliklere neden olduğunu anlattı.

Voser, gelişmekte olan ülkelerdeki yaşananların dünya enerji çeşitliliği üzerinde artan bir baskı yaratacağını dile getirdi.

Shell'in de bu doğrultuda büyümeye yönelik yatırımlarını devam ettirdiğini bildiren Voser, yeni enerji kaynakları geliştirmeyi sürdürdüklerini, faaliyetlerinin dünyadaki bütün müşterileri için düşük maliyetli, güvenilir enerji kaynaklarını temin etmek üzerine olduğunu kaydetti.

Voser, Shell'in geçen yıl açıkladığı 3 yıllık strateji planının ileriye dönük karlı büyümenin temellerini oluşturduğunu belirterek, rekabetçi performanslarını geliştirdiklerini ve yeni bir büyüme dalgası içinde olduklarını söyledi.

Shell'in üç önceliği bulunduğunu anlatan Voser, bu öncelikleri, maliyetleri düşürerek performansa odaklanmak, üretimi artırmak, yeni projelere odaklanmak olarak sıraladı.

Hedeflerinin 2012'de günde 3,5 milyon varil üretime ulaşmak olduğunu bildiren Voser, bunun 2010 yılına göre yüzde 6'lık artışa karşılık geldiğini söyledi. Voser, 2014 hedeflerinin ise günlük 3,7 milyon varil üretim olduğunu, şirketin 30 yeni projesi bulunduğunu bildirdi.

Voser, ayrıca doğalgazın en temiz yakıtlardan biri olduğunu hatırlatarak, Shell'in önümüzdeki dönemde doğalgaz üretimine ağırlık vereceğini söyledi.

25 yeni kuyu açacak

Shell'in Finanstan Sorumlu Genel Müdürü (CFO) Simon Henry ise Shell'in operasyonlarının karlılığını sürdürmeye devam ettiğini, son 5 yılda kümülatif olarak yaklaşık 30 milyar dolarlık varlıklarını ellerinden çıkararak bunu yüksek büyüme potansiyeli olan projelere yatırdıklarını anlattı.

Henry, Shell'in önümüzdeki dönemde yüksek potansiyeli olan 25 yeni kuyu açmayı planladığını bildirdi.

Toplantıda verilen bilgiye göre Shell, 2011-2014 döneminde arama çıkarma ve dağıtım alanlarına 100 milyar doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyor.

Japonya - Libya sektörü nasıl etkiler?

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Peter Voser, Japonya'daki gelişmelerin petrol fiyatlarına etkisine ilişkin bir soru üzerine, bu konuda spekülasyon yapmanın doğru olmayacağının altını çizerek, gelişmeleri takip ettiklerini bildirdi.

Libya'da yaşananlar konusunda ise Voser, Shell'in bölgede bulunan kuyularının ve çalışanlarının emniyetini sağladığını belirterek, yakın bir zamanda bölgede barışçıl bir çözüm beklediklerini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir