11 bin kilometre öteden ortaklık teklifi

Üçü Latin Amerika biri Kuzey Amerika'dan 4 ülkenin biraraya gelerek oluşturdukları Pacific Alliance, ilk yurtdışı ofisini İstanbul'da açtı. Dört ülkeden Türk işadamlarına yatırım teklifi geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Banu TÜRK

İSTANBUL - Kolombiya, Şili, Peru ve Meksika... Türkiye'ye en yakını 10 bin 800 kilometre uzakta. Bu dört ülke biraraya gelerek Pacific Alliance ülkelerini oluşturdu ve ülkelerindeki iş olanaklarını tanıtmak için yatırımcı avına çıktı. Bu amaçla başka ülkelerde temsilcilik açmaya karar verdiler ve ilk durakları buyük bir potansiyel olarak gördükleri Türkiye oldu.

İstanbul'da açılan ofis aracılığıyla Türk yatırımcılara dört ülkenin yatırım olanaklarını anlatacaklarını söyleyen Pacific Alliance'a üye ülkelerin büyükelçileri ve ticari ataşeleri bu amaçla ilk olarak basın mensupları ile biraraya geldiler.

Üç Latin Amerika'da olan bu ülkelerin yetkilileri özellikle vize işlemleri ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi noktasında atılan adımlardan dolayı Türkiye ile kendileri arasında mesafenin de sorun olmaktan çıktığını dile getirdiler.

Pacific Alliance ise Türkiye ile dört ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için bir köprü görevi üstlenecek. Büyükelçiler ve ticari ataşelerin verdiği bilgiye göre her ülke Türk yatırımcı için birçok sektörde kolaylık sağlayacak ve buralarda yatırım yapılmasını destekleyecek. Ayrıca, Pacific Alliance'ın İstanbul'daki ofisi, işadamlarını ikili görüşmelerle biraraya getirecek ve yatırım dışında ticaretin geliştirilmesi için de köprü görevi üstlenecek. Toplam 1.7 trilyon dolar GSYİH'ye sahip olan 4 ülkenin dış ticareti ise 1.05 trilyon dolar. İşte bu rakam Türk iş dünyası için de ciddi bir potansiyel anlamına geliyor. 

Şili ile 60 ülkeye açılma olanağı

Pacific Alliance ülkelerinin biriyle yapılacak ticaret diğer üye 3 ülkenin de kapılarını aralayacak. Çünkü bu ülkelerin kendi aralarında da serbest ticaret anlaşmaları bulunuyor ve mallar ile insanlar rahatça seyahat edebiliyor. Ayrıca Pacific Alliance ülkeleri ile yapılacak ortaklıklar ve ticaret sadece bu 4 ülke ile de sınırlı kalmayacak. Özellikle bu dört ülke arasında yer alan Şili'nin 60 ülke ile 'Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) bulunması söz konusu 60 ülkenin kapılarını da Türk yatırımcılara açacak. Bu 60 ülke arasında Türkiye'nin STA yapmadığı çok sayıda ülke bulunuyor. Ayrıca bölgedeki ekonomik gelişme ile birlikte alım gücünün artması bir yandan pazarı büyütürken, bölgedeki doğal kaynaklar da yatırımcıları cezbediyor.

Türk yatırımcıların Pacific Allinance'a üye ülkelerden herhangi birinde bir ortaklık kurması halinde yatırımını da bu dört ülkeden istediğinde yapması mümkün olabiliyor. Örneğin Meksikalı bir ortakla Şili'de yatırım yapmak mümkün oluyor.

İşte yatırım fırsatları

Bu arada Meksika'nın Ankara Büyükelçisi Martha Barcena Coqui, Pasific Alliance adına yaptığı konuşmada, ittifakın Türkiye için önemli ve canlı ticaret alanlarından biri olduğunu belirterek, Türkiye'nin yakın zamanda dört ülkenin hepsi ile serbest ticaret anlaşmasına sahip olacağını söyledi Pasifik Alliance olarak ortak büyükelçilik açma çalışmalarının sürdüğünü anlatan Coqui, Türkiye ile ittifak ülkeleri arasında eşgüdüm sağlamak adına ilk olarak İstanbul'da açılan ortak ticaret ofisinin de önemli bir adım olduğunu ifade etti. Coqui, Pasifik İttifakı ülkelerinden Türkiye'ye yapılan 2009 yılında 1 milyar dolarlık ihracat yapıldığını bu rakamın 2012'de 2 milyar doların üzerine çıktığını aktardı.

Coqui, Türkiye'nin bu bölgedeki en canlı ve önemli ekonomilerden biri olduğunu ve Pasifik Alliance olarak Türkiye ile güçlü bir ilişki kurmak istediklerini kaydetti.

Pacific Alliance'ın sunduğu fırsatların oldukça çeşitli olduğunu belirten Coqui, "Örneğin Şili gıda; Meksika turizm; Kolombiya ve Peru da meyve üretimi ve dağıtımı için uygun ülkeler. Ancak gıda sektörü gibi sadece belirli bir sektörde fırsatlar sunmakla kalmayıp, daha çok multi sektörel bir platform olarak düşünülmesi gerekir. Örneğin bu dört ülke inşaat firmaları için de çok cazip. Pacific Alliance'ın İstanbul ofisi tüm bu konularda yatırımcıları bilgilendirecek" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir