11 Eylül'de ölenler ”sıfır noktası”nda anılacak

Terörist saldırıların 8. yılında yaşamını yitiren 2 bin 752 kişinin isimlerini bu yıl yakınları ve gönüllüler okuyacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD ve New York halkı, 11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezine girişilen terörist saldırıların 8. yıl dönümünde ölenleri yine "sıfır noktası"nda anacak.

New York'da 107 katlı İkiz Gökdelenlerin yerle bir olduğu "sıfır noktası"nda düzenlenecek törende yaşamını yitiren 2 bin 752 kişinin isimlerini bu yıl yakınları ve gönüllüler okuyacak. Saldırıların ardından her yıl düzenlenen anma törenlerinde olduğu gibi yarın da iki uçağın gökdelenlere çarptığı anda saygı duruşunda bulunulacak.

Manhattan'ın güneyindeki Dünya Ticaret Merkezinin İkiz Gökdelenleri ve Amerikan Savunma Bakanlığına (Pentagon) yolcu uçaklarıyla girişilen saldırıların 8. yıl dönümünün gecesinde, kurtarma operasyonlarının anısına 88 ışık yakılacak.

Dünya Ticaret Merkezinin yerine dikilecek gökdelenler

Törenlerin değişmeyen sorunu ise yıkılan Dünya Ticaret Merkezinin yerine dikilecek gökdelenlerin bitmeyen inşası.

Avukat Barry LePater, yetkililerin sıfır noktasının yeniden inşası konusundaki başarısızlığının her yıl New Yorkluları daha çok öfkelendirdiğini belirtti.

Dünyanın en yüksek binalarından birisi olacak "Özgürlük Gökdeleni"nin inşası 25 tonluk iki dev kirişin konulmasıyla 2006'da başlasa da bir üniversitenin yaptığı kamuoyu yoklamasına göre gökdelenin ancak saldırıların 10. yıl dönümüne yetişmesini bekleyenlerin sayısı oldukça fazla.

"El Kaide daha az korkutuyor, ancak hala tehdit"

 

Amerikalı yetkililere göre 11 Eylül 2001'den bu yana El Kaide zayıfladı, ancak hala ABD'ye saldırı düzenleyebilir.

Amerikan Genelkurmay Başkanı Michael Mullen, El Kaide'nin ABD'ye halen saldırabileceğini ve bu hedefe yoğunlaştığını belirtirken, Paris'teki Siyasi Araştırmalar Kurumundan Jean-Pierre Filiu'ya göre, kuruluşundan 21 yıl sonra El Kaide'nin "soluğu kesildi".

Amerikan istihbaratı da El Kaide'nin bugün büyük baskı altında olduğunu, bununla birlikte hala ABD ve müttefikleri için ciddi bir tehdit teşkil ettiğini belirtiyor.   

Georgetown Üniversitesinden uzman Bruce Hoffman ise farklı bir noktaya parmak basıyor. Uzmana göre özellikle kriz döneminde, birçok Amerikalı terörle mücadele konusundan sıkıldı ve artık ABD'de terör saldırısı olmayacağı, bunun abartıldığı görüşünde.