12 Dev Adam tarihe geçti

Finalde ABD'ye yenilerek 2'nci olan Basketbol Milli Takımı tarihe geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın finalinde ABD'ye 81-64 yenilen Türkiye, tarihinde ilk kez ikinci oldu. Karşılaşmanın sonunda ABD oyuncuları büyük sevinç yaşarken, iki takım oyuncuları birbirlerini kutladı.

Türk taraftarlar, maç sonunda iki takımı da alkışladı. Taraftarların isteği üzerine takım kaptanı Hidayet Türkoğlu, milli oyuncuları tribüne doğru götürdü. Taraftarlar, ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'' diye alkışladı.

Sinan Erdem Spor Salonu'nda daha önceki maçlarda merdiven boşluklarına kesinlikle seyirci alınmazken, final maçında merdiven boşlukları da doldu. Özellikle protokolün yer aldığı locanın altındaki ve üstündeki tribünlerde merdiven boşluğu kalmazken, diğer tribünlerde de merdiven boşluğuna oturulduğu görüldü.

Son periyotta Odom'un üst üste basketleri sonrası millilerin direnci tamamen kırıldı. ABD, Odom'un basketleriyle 34. dakika içinde 72-50 ile farkı 22 sayıya çıkardı. Milli takımın son bölümdeki çabaları yetmedi ve karşılaşmayı 17 sayı farkla 81-64 yitirdi. Türkiye, bu sonuçla şampiyonada ikinci olarak gümüş madalya kazandı. ABD ise turnuvanın şampiyonu olarak altın madalya elde etti.

Tanjevic: İstediğimiz gibi oynayamadık

Antrenör Bogdan Tanjevic, ABD ile yaptıkları final mücadelesinde istedikleri gibi oynayamadıklarını söyledi. Tanjevic, final maçının ardından düzenlenen basın toplantısında, Sırbistan maçının ardından final mücadelesi öncesi biraz rahatlamanın olduğunu belirterek, ''Dün Sırbistan maçını bırakmadık. Sonuna kadar kovaladık ve kazandık. Bu maçın ardından biraz rahatlama oldu. Daha iyi oynayabilirdik. Ama oyuncularımla başarılarından dolayı gurur duyuyorum'' dedi.

Tarihe geçtiler

Dünya Şampiyonası'na 3. kez katılan Türkiye, ilk kez final oynayıp, gümüş madalya kazanarak, Türk spor tarihine geçti. Türk spor tarihinde takım sporlarında ilk kez bir milli takım, Dünya Şampiyonası'nda ikinci oldu. Daha önce 2002 Dünya Kupası'nda (A) Milli Futbol Takımı, yarı finalde yenilmiş, ardından Dünya 3.sü olmuştu.

Tarihinde daha önce 32. Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda da finalde kaybederek, gümüş madalya alan ''12 Dev Adam'', yine finalde kaybetti.

Milliler, 2001 yılında yine Türkiye'de yapılan 32. Avrupa Şampiyonası'nda tarihinde ilk kez final oynayan (A) Milliler, finalde Yugoslavya'ya 78-69 yenilerek, ikinci olmuştu.

Kişi başı 1.5 milyon lira + Ağaoğlu'ndan daire

(A) Milli Basketbol Takımı, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda finale çıktığı için kişi başı 1.5 milyon lira para ödülü alacak.

Sırbistan maçı sonrası Gençlik ve Spor Genel Müdürü (GSGM) Yunus Akgül'ü telefonla arayan Başbakan Erdoğan, böyle bir gurur yaşattıkları için basketbolculara daha önce 1 milyon lira verilmesi düşünülen prim miktarını, kişi başı 1.5 milyon liraya çıkarttığını söylemişti.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda Sırbistan'ı yenerek finale çıkıp, tarihi bir başarıya imza atan (A) Milli Takım teknik heyeti ve sporcularına birer daire hediye edeceğini açıklamıştı.

Madalyalar

Sinan Erdem Spor Salonu'nda final maçının ardından saha ortasına kurulan platformda yapılan ödül töreninde, Cumhurbaşkanı Gül, FIBA eski başkanı Bob Elphinston ile birlikte ABD Milli Takımı oyuncularına madalyalarını taktı.

Daha sonra Elphinston, takım kaptanı Chauncey Billups ve Lamar Odom'a şampiyonluk kupasını verdi. ABD Milli Takımı oyuncuları, potanın filesinden birer parça hatıra olarak aldı.

Ödül töreninde Türkiye'nin gümüş madalyalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin ve FIBA Genel Sekreteri Patrick Bauman verdi.

Türkiye gümüş madalya için anons edildiğinde salondaki taraftarlardan büyük alkış aldı. Basketbolseverler ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'' diye tezahürat yaptı.

Şampiyonada 3. olan Litvanya'nın oyuncularına ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, madalyalarını verdi.

Erdoğan, FIBA Başkanı Yvan Mainini ile birlikte Litvanyalı oyunculara madalyalarını taktı.

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın en değerli oyuncusu ABD'li Kevin Durant seçildi. Durant'a ödülünü Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak verdi.

Şampiyonanın ''En iyi beşi''nde Türk Milli Takımı'nın kaptanı Hidayet Türkoğlu da yer aldı.

Şampiyonanın en iyi beşi olarak Kevin Durant (ABD), Hidayet Türkoğlu (Türkiye), Luis Scola (Arjantin), Milos Teodosic (Sırbistan) ve Linas Kleiza (Litvanya) seçildi. En iyi beşe ödüllerini Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak verdi.

Olimpiyatlara direkt katılacaklar

2010 Dünya Şampiyonası'nda altın madalya alan ABD, olimpiyatlara direkt katılma hakkını elde etti.

ABD, 2012 Londra Olimpiyatları'nda mücadele edecek ilk takım oldu.

Litvanya 3'üncü

Türkiye'de yapılan 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda final maçının ardından sıralama belli oldu. Şampiyonada finalde Türkiye'yi yenen ABD, dünya şampiyonu olurken, Türkiye 2., Litvanya ise 3. sırada yer aldı.  Son dünya şampiyonu İspanya, şampiyonayı 6. sırada tamamladı.

Japonya'da yapılan 2006 Dünya Şampiyonası'nda 2. olan Yunanistan ise bu şampiyonayı 11. sırada bitirdi.

2010 Dünya Şampiyonası'nda sıralama şu şekilde oldu:

1. ABD

2. Türkiye

3. Litvanya

4. Sırbistan

5. Arjantin

6. İspanya

7. Rusya

8. Slovenya

9. Brezilya

10. Avustralya

11. Yunanistan

12. Yeni Zelanda

13. Fransa

14. Hırvatistan

15. Angola

16. Çin Halk Cumhuriyeti

17. Almanya

18. Porto Riko

19. İran

20. Lübnan

21. Fildişi Sahili

22. Kanada

23. Ürdün

24. Tunus

Maçları 183 ülke yayınladı

Türkiye'de yapılan 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda 1700 basın mensubu görev yaptı. Şampiyonada Türkiye'den 500 basın mensubu takip ederken, 1200 yabancı basın mensubu da şampiyonayı izledi.

2010 Dünya Şampiyonası, 183 ülkeden yayınlandı. Bugüne kadar ilk kez bir Dünya Şampiyonasının 183 ülkede yayınlandığı ve bu sayının rekor olduğu bildirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir