14 aktivist öldürüldü

Libya'da Kaddafi yönetimine karşı halk dört kentte sokağa döküldü, çıkan çatışmalarda en az 14 kişinin öldüğü bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANAMA/ ANKARA/ AMMAN / KAHİRE - Devrim ateşi Bahreyn, Libya, Ürdün ve Irak'a da sıçradı, halk sokaklarda, ölü ve yaralı sayıları artıyor. Libya'da Muammer Kaddafi yönetiminin uzun iktidarına karşı çıkan protestocuların dört kentte sokağa döküldüğü, çatışmalarda en az 14 kişinin öldüğü belirtiliyor.

İsviçre'de oturan Libya Hakikat ve Adalet Komisyonu başkanı Fethi El Verfali, dün gece Beyide'de 11 protestocunun öldüğünü, çok sayıda protestocunun da yaralandığını söyledi. Verfali, bugün Zentana kentinde iki, Ricban'da ise bir protestocunun öldüğünü bildirdi. Verfali'nin yayımladığı bir video kasette, Zentana'da göstericilerin "Kahrolsun Kaddafi. Kahrolsun rejim" yazılı pankart taşıdıkları görülüyor.

"Libyalılar bugün korku bariyerini aştı"

Muhalif internet sitesi El Yum da doğudaki Beyide kentinde İç Güvenlik Güçleri'nden keskin nişancıların dört protestocuyu öldürdüğünü duyurdu. Site bugün Bingazi kentinde gösterilerin devam ettiğini de yazdı. Sürgündeki bir muhalefet lideri Faiz Cibril, "Libyalılar bugün korku bariyerini aştı, şafak göründü" dedi.

Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, başkent Trablus'ta ise hükümet yanlıları gösteri yaptı, yer yer trafiği engelledi. Resmi haber ajansı JANA da bugün Kaddafi'yi kastederek, "devrimin kardeş lideriyle ebedi birliği" göstermek için Trablus ve diğer kentlerde binlerce kişinin gösteri yapacağını duyurdu.

Merkezi New York'ta buluna İnsan Haklarını İzleme örgütü de, güvenlik güçlerinin ez az 14 kişiyi gözaltına aldıklarını bildirdi.

Dünden itibaren gösterilerin başlaması üzerine Kaddafi halkı durdurmak için hemen harekete geçerek memurların maaşlarını iki katına çıkarma sözü verdi ve dün 100 kadar muhalif İslamcı militanı serbest bıraktı.

Libya hükümeti basın üzerinde sıkı kontrol uyguladığı için haberler bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor.

Yemen'de yaralı sayısı 12'ye yükseldi

Yemen'in başkenti Sana'da bugün iktidar yanlılarıyla hükümet karşıtları arasındaki şiddetli çatışmalarda yaralı sayısının 12'ye çıktığı bildirildi.

El Kudüs gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde, çatışmaların Sana Üniversitesinin önünde meydana geldiği belirtildi. Beş gündür süren çatışmalarda, çoğu üniversite öğrencisi yaklaşık 2000 kişinin kampüs çıkışında iktidar yanlılarının saldırısına uğradığı, güvenlik güçlerinin tarafları ayırmak için havaya uyarı ateşi açtığı belirtilmişti.

Bahreyn, Ürdün ve Irak'ta da halk ayağa kalktı. Gösteriler düzenlenen şehirlerde ölü ve yaralılar var.

Bahreyn'de 3 kişi öldü

Bahreyn'in başkenti Manama'da, polisin gösteri yapanlara müdahale çatışmada 3 kişinin öldüğü bildirildi. Görgü tanıkları, başkent Manama'nın merkezindeki İnci Meydanı'nda, polisin göstericilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale ettiğini, 3 kişinin öldüğünü belirtti.

Muhalefet hareketi El Vefak'ın sözcüsü de 10'u ağır olmak üzere 50 kişinin yaralandığını söyledi. Bu ölümlerle küçük Körfez krallığında pazartesi günü başlayan hükümet karşıtı gösterilerin bastırılması sırasında ölenlerin sayısı 5'e çıktı.

Tunus ve Mısır'daki halk ayaklanmalarının ardından, Körfez ülkesi Bahreyn'de de Pazartesi günü gösteriler başlamıştı.

Libya'da 3 ölü 4 yaralı

Libya'nın Beyda kentinde hükümetin istifası istemiyle düzenlenen gösterilerde güvenlik güçleri ve göstericiler arasında çıkan çatışmalarda üç kişinin öldüğü bildirildi.

El Cezire televizyonunun internet sayfasında yer alan habere göre, görgü tanıkları, ülkenin doğusundaki Beyda'daki gösterilerde güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 3 kişinin öldüğünü, en az 4 kişinin yaralandığını belirtti.

Bingazi kentindeki gösterilerde, göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda 38 kişinin hafif yaralandığı belirtilmişti.

"Bir halk devrimi yapacağız"

 Ürdün'ün ikinci büyük kenti İrbid'de yaklaşık 1500 kişi akşam namazından sonra, "Hükümetteki yolsuzlukları protesto etmek ve siyasi reform istemek" için gösteri yaptı.

Sendikacılar, çeşitli siyasi partilerden ve kadın örgütlerinden temsilcilerin katıldığı "Yoksulluk ve baskıya" karşı düzenlenen gösteride, "Bir halk devrimi yapacağız", "Sonunda ulusal birlik sağlandı" sloganları atıldı.

Göstericiler, dağıttıkları broşürlerde, akaryakıt fiyatlarının düşürülmesini, yolsuzluk yapanların yargılanmasını ve seçim yasasının değiştirilmesini istediler.

Bundan birkaç saat sonra da 30 kadar üniversite öğrencisi Amman'daki kraliyet sarayının önünde Kral 2. Abdullah'ın yetkilerinin sınırlandırılması ve anayasal reformların yapılması için bir gösteri yaptı.

Irak'ta 3 kişi öldü 55 kişi yaralandı

Irak'ın Kut kentinde, göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda üç kişinin öldüğü bildirildi.

Irak'ın resmi ajansı INA'nın hastane kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, kentteki gösterilerde polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda üç göstericinin öldüğü, 55 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Kut ili yerel yönetiminden bir kaynak, şehirde bu sabah başlayan gösterilerde, eylemcilerin vilayet meclisini kuşatması üzerine göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışma çıktığını ve bunun üzerine göstericilerin vilayet meclisini ateşe verdiğini bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir