17 bine yakın kişi tahliye edildi

Libya'daki Türklerin tahliyesi için iki deniz otobüsü ve 6 askeri nakliye uçağı daha yollandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Libya'dan tahliye edilenlerin sayısı 16 bin 860'a ulaştı.

Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde yer alan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının bilgi notunda, Libya'dan 13 tarifeli, 22 özel tahliye ve 19 askeri olmak üzere, toplam 54 uçak ve 2 gemi ile 12 bin 372 kişinin resmi makamlarca yürütülen tahliye çalışmaları kapsamında Türkiye'ye giriş yaptığı kaydedildi.

Özel şirketlerce havayoluyla tahliye edilen 2 bin 750 kişi ve İskenderun askeri gemisi ile beraberindeki Oruç Reis Firkateyni'nde seyir halindeki bin 738 yolcu dahil edildiğinde, Libya'dan tahliye edilenlerin toplam sayısının 16 bin 860'a ulaştığı ifade edildi.

Türkiye'ye getirilen vatandaşların, Marmaris ve Dalaman'da kurulan kabul merkezlerimizde karşılandığı, ihtiyaç duydukları takdirde konaklamalarının sağlandığı ve temin edilen otobüslerle gidecekleri şehirlere gönderildikleri bildirildi.

2 deniz otobüsü ve 6 nakliye uçağı yollandı

Libya'daki Türklerin tahliyesi için iki deniz otobüsü ve 6 askeri nakliye uçağı daha yollandı.

Dışişleri Bakanlığı Libya Kriz Merkezinden yapılan açıklamada, Misurata limanına gitmek üzere OSMANGAZİ-1, Ras Lanuf limanına gitmek üzere de ORHANGAZİ-1 deniz otobüslerinin gece yarısından sonra Marmaris'ten hareket ettiği belirtildi.

Gemilerin yarın erken saatlerde Libya'ya varmasının beklendiği kaydedildi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 6 adet C-130/160 askeri ulaştırma uçağının da, Türklerin tahliyesi amacıyla dün 10:35'ten itibaren Trablus Havalimanına intikal ettiği bildirildi.

Uçaklardan ilkinin 21:15, ikincisinin de 22:06'da Dalaman Havalimanı'na indiği, diğer 4 uçağın Trablus Havalimanında tahliye çalışmalarına devam ettiği belirtildi.

Öte yandan dün Trablus'a gönderilen dört THY uçağından ikisinin akşam saatlerinde Atatürk Havalimanına indiği, diğer uçağın da yakın zamanda inmesinin beklendiği kaydedildi. Dördüncü THY charter uçağının ise halen Trablus Havalimanında yolcu aldığı ifade edildi.

Açıklamada, ayrıca Sirte'deki Türklerin tahliyesi amacıyla bir THY charter uçağının 20:15 sularında Sirte Havalimanı'na indiği, uçağın günün ilk saatlerinde Atatürk Havalimanına iniş yapmasının beklendiği ifade edildi.

Libya-Tunus sınırını geçen 400 civarında Türk'ün yurda getirilmesi amacıyla ayrıca Cerba'ya iki adet charter uçağı gönderildiği, bu tahliye çalışmalarının Tunus Büyükelçiliğinin eşgüdümünde yürütüldüğü belirtildi.

15 bine yakın kişi tahliye edildi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'dan tahliye işlemlerinin yoğun bir şekilde ve daha önce planlandığı düzen içinde devam ettiğini belirterek, "Şu ana kadar 579'u yabancı, toplam 14 bin 776 kişi tahliye edildi" dedi.

Davutoğlu, Hilton Otel'deki Irak'ın Telafer kentinden barış girişimi için gelen heyet başkanlarıyla görüşmesinden sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, Libya'daki tahliyelerle ilgili son durumu sorması üzerine Davutoğlu, İskenderun ve Oruçreis gemilerinin saat 08.00 itibariyle Bingazi'den hareket ettiğini söyledi.

Bu gemilerde 25 değişik ülkeden 517 yolcu olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bunları takriben söylemek gerekirse Vietnam 208, Bosna 99, Makedonya 34, Kore 31, Sırbistan 30, Suriye 44, diğer ülkelerin rakamları da daha düşük. Yoğun bir şekilde, daha önce planladığımız düzen içinde tahliyeler devam ediyor. Şu ana kadar 579'u yabancı, toplam 14 bin 776 kişi tahliye edildi. Türkiye'den yardım talep eden ülkelerin sayısı 42. Elimizden geldiği kadar çabaları sürdürerek, oradaki gerek vatandaşımıza gerekse diğer ülke vatandaşlarına yardımda bulunmaya çalışıyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir