2 trilyon dolar daha zenginleştiler

Süper zenginler 2014 yılında servetlerine 2 trilyon dolar daha kattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com/ Aydın Şahinalp

Uğurlamaya sayılı saatler kalan 2014 yılında dünya genelindeki ultra zenginlerin servetlerini 2 trilyon dolar daha artırdığı ortaya çıktı. 

2014 yılı servet raporu yayınlandı. Dünya genelinde servetleriyle dudak uçuklatan kişilere yaklaşık 12 bin yeni kişi eklendi. 

12 bin 40 yeni ultra zengin

Wealth-X ile UBS World Ultra Wealth'in ortaklaşa hazırladığı  servet raporuna göre, 2014'te  net varlığı 30 milyon dolardan fazla olan "zenginler kulubüne" 12 bin 40 kişi katıldı.  Bu geçen yıla oranla yüzde 6 oranında bir artış demek.

Servet dünya nüfusunun yüzde .004'ünün elinde

Dünya çapında toplam 211 bin 275 kişiye çıkan ultra servet sahibi kişilerin sayısı bu alanda rekora ulaştı. Bu rakam ilk bakışta büyük görünse de dünya yetişkin nüfusunun sadece yüzde .004'üne tekabül ediyor. Ultra zenginlerin 183 bin 810'u erkek olurken sadece 27 bin 465 kadınlardan oluşuyor. Çok büyük servete sahip olanların büyük çoğunluğunun ABD'li olması gözlerden kaçmadı.     

Kim bunlar?

Raporda ultra zenginlerin en az 2 çocuk sahibi, erkeklerin 59 kadınların ise 57 yaşında olduğu belirlendi. 

Nasıl yaşıyorlar?

Çok zengin olanların 2.7 gayrimenkulu olması bunlardan en az birinin yaşadıkları ülke dışında olması dikkat çekti. Ultra zenginlerin ortalama 7 zengin aile arkadaşı bulunuyor. Ve sosyal çevrelerinde en az 1 milyarderin yer alıyor.  Süper zenginler lüks eşya ve hizmetlere yılda ortalama 1.1 milyon dolar harcıyor.

Yüzde 12'si üniversite mezunu bile değil

Dünyanın ultra zenginlerinin yüzde 64'ü kendi başlarına servetlerini büyütürken yüzde 17'si ise aileden kalan mirasla zengin oldu. Raporda, süper zenginlerin yüzde 12'sinin  üniversite mezunu bile olmadığı dikkat çekti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir