2015'i rekorla kapattı

ABD'de özel sektör istihdamı 2015'i rekorla kapattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de ADP özel sektör istihdamı Aralık 2015'te 257 binle beklentileri aşarak, son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı.  

ADP Araştırma Enstitüsü ve Moody's Analytics iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, ABD'de özel sektör geçen aralık ayında 257 bin kişiye daha iş imkanı sağladı. Bu sonuçla Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviyesini kaydeden veriye ilişkin piyasa beklentisi 198 bin düzeyindeydi.  

Kasım 2015'e ilişkin özel sektör istihdamı ise 217 binden 211 bine revize edildi.  

ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Ahu Yıldırmaz, beklentileri aşan veriye ilişkin, "2015, aralıkta yılın en yüksek istihdam artışıyla birlikte güçlü bir kapanış yaptı" değerlendirmesinde bulundu.  

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi ise "Güçlü istihdam artışı hiçbir kötüleşme olmadığını ortaya koyuyor. İş kaybı yaşayan tek sektör enerji. Eğer bu istihdam artışı devam ederse ekonomi muhtemelen yıl ortasında tam istihdama ulaşır" öngörüsünü paylaştı.  

Analistler, süregelen güçlü istihdam artışının, ABD Merkez Bankasına (Fed) sıkılaştırma sürecinde kolaylık sağlayacağına işaret ederek, ülkede cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamlarının bu açıdan kritik önem taşıdığını vurguluyor.  

Dış ticaret açığı beklentilerin altında

ABD'nin dış ticaret açığı kasımda 42.37 milyar dolar ile beklentilerin altında açıklanırken, ithalat yaklaşık beş yılın en düşük seviyesine gerileyerek ihracattan daha sert bir düşüş kaydetti.
              
Reuters anketine katılan ekonomistler, dış ticaret açığının 44 milyar dolar olmasını bekliyorlardı.
              
Daha önce 43.9 milyar dolar olarak açıklanan Ekim ayı dış ticaret açığı ise 44.58 milyar dolara revize edildi.