2016 Olimpiyatları'nda 'zika virüsü' alarmı

Brezilya, 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları boyunca zika virüsüne karşı sıkı önlemler alacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Brezilya'nın, 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları'ndan 4 ay önce zika virüsüne karşı denetime başlayacağı duyuruldu.

Rio 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları yerel organizasyon komitesi, sivrisineklerin bulaştırdığı ve kusurlu doğumlara neden olan zika virüsüyle mücadelede, müfettişlerin, sivrisineklerin ürediği durgun suların kurutulması için çalışacaklarını açıkladı.

Aedes türü sivrisineklerin sokması sonucu insana bulaşabilen virüsün önlenmesi amacıyla 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları sırasında da olimpik alanların günlük temizlik taramasından geçirileceği bildirildi.

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Zika virüsünün yayıldığı Brezilya'da, ekim ayından bu yana 3 bin 500'den fazla bebeğe nöro-gelişimsel bozukluk olan "mikrosefali (küçük kafa)" teşhisi konuldu. Son olarak Hawaii adalarında yeni doğan bir bebekte zika virüsü kaynaklı doğum kusuru tespit edildiği açıklanmıştı. ABD virüse karşı vatandaşlarını uyararak, doktorların bölgeye seyahat eden hamile hastalarına virüs belirtilerinin bulunup bulunmadığını sormasını istemişti.

Dünya Sağlık Örgütü Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da zika virüsünün görüldüğünü bildirmiş ve yayılmaya devam ettiği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Kusurlu doğumlara neden olan virüsle mücadele kapsamında, El Salvador, Kolombiya ve Jamaika'da kadınlara çocuk yapmaktan kaçınmaları çağrısı yapılmıştı.