22. AB-Rusya zirvesi yarın yapılacak

Zirvede, Sarkozy ve Medvedev'in 12 Ağustostaki toplantısında varılan 6 maddelik uzlaşma masaya yatırılacak ilk konu olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - 22. AB-Rusya zirvesi yarın Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in katılımıyla Fransa'nın Nice kentinde yapılacak.

AB dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in katılacağı zirveye, Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesi, enerji kaynaklarının güvenliği ve küresel mali kriz damgasını vuracak. Rusya'nın Gürcistan'a yaptığı müdahale sonrası Sarkozy ve Medvedev'in 12 Ağustostaki toplantısında varılan 6 maddelik uzlaşma, zirvede ilk masaya yatırılacak konuların başında geliyor.  Zirvede, AB ve Rusya arasında mevcut işbirliği ve ortaklık anlaşmasının yerini alacak olan yeni sözleşmenin hazırlığıyla ilgili müzakereler de ayrıntılı biçimde gündeme gelecek. Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesinin ardından bu görüşmeler askıya alınmıştı.

AB'nin 3. büyük ticari ortağı olan Rusya ile enerji güvenliği konusunda yapılacak görüşmeler de ekonomik açıdan zirvenin önemli kısmını oluşturuyor. Rusya, AB'nin doğal gaz ihtiyacını karşılayan ülkelerin başında geliyor. Rusya'nın, Ukrayna ile yaşanan kriz sırasında doğal gaz boru hattındaki vanaları kesmesi, bazı doğu Avrupa ülkelerinin de mağdur olmasına yol açmıştı.