2.2 milyon insan hastalığından habersiz

2.2 milyon Kanadalı böbrek hastası olduğundan habersiz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TORONTO - Kanada genelinde 2.2 milyon kişinin böbrek hastası olduğundan haberinin bulunmadığı açıklandı. 

Kanada Böbrek Vakfı tarafından yapılan bir araştırma, böbreklerinde rahatsızlık hissetmelerine rağmen 2,2 milyon Kanadalının bu konuda doktorlarına şikayette bulunmadığını ortaya koydu. Ülkede 2,4 milyon kişinin kronik böbrek hastası olduğu belirtilen araştırmada, her 10 Kanadalıdan 1'inin böbrek hastası olduğu, milyonlarcasının da yüksek risk altında bulunduğu vurgulanarak, "bu durum Kanada'nın en büyük sağlık sorunlarından biridir" denildi. 

'Sessiz katil'

Böbrek rahatsızlığı olanların, bu sorunu mutlaka bir sonraki nesle aktardıklarına işaret edilen araştırmada, sinsiliği ve gizli ilerlemesi nedeniyle böbrek hastalığı "sessiz katil" olarak nitelendirildi. Bu sorunun, en az kalp krizi ve felç kadar tehlikeli olduğu vurgulanan araştırmada, böbrek rahatsızlıklarının gelecekte ilk sıraya oturmasından endişe edildiği belirtildi.  

İnternet sitesinde, ziyaretçiler için online bir kontrol testi de koyan Kanada Böbrek Vakfı, halkı erken teşhis için halkı mutlaka glomerül filtrasyon oranı (GFR) testi ile protein kontrolü için idrar testi yaptırmaya çağırıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir