350 bin araçlık hat kurdular

Renault-Nissan ve AVTOVAZ, Rusya'daki Togliatti fabrikasında yeni bir üretim hattı devreye aldı. 350 bin kapasiteli hatta üç marka için de üretim yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Renault-Nissan ve AVTOVAZ arasındaki stratejik ortaklık, Togliatti fabrikasında yeni bir üretim hattının devreye alınmasıyla yeni bir aşamaya girdi. Şirketlerin ortak yazılı açıklamasına göre, Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Renault-Nissan İttifakı ve AVTOVAZ arasındaki stratejik ortaklıkta yeni bir etap oluşturan yeni otomobil üretim tesisinin açılışını gerçekleştirdi.

Renault-Nissan İttifakı'nın mühendislik ve maliyetlerin kontrol altına alınması konusundaki bilgi birikiminden yararlanan 250 bin metrekarelik üretim kompleksine toplam olarak 400 milyon euro yatırım yapıldı. Yeni hizmete alınan üretim hattına sahip tesiste yıllık maksimum 350 bin adet kapasite ile bu hatta üç marka için üretim yapılacak. Hatta üretilen ilk otomobil, minivan Lada Largus oldu.

Lada'nın 2 yeni modeli ile başlayacak üretimi, yıl içinde bir Nissan modeli ve 2013'te 2 Renault modeli izleyecek. Her markaya özgü ürün özellikleri korunarak maliyetleri düşürecek şekilde 3 markadan toplam 5 farklı model banttan çıkacak. Ortaklığın temelleri, Renault'nun AVTOVAZ'ın yüzde 25 hissesini satın almasıyla ve böylelikle AVTOVAZ'a teknoloji ve know-how transferi sağlanmasıyla atıldı.

Togliatti'de kurulan yeni üretim tesisi 3 ortağın, 2016 ufkunda yılda en az 1,6 milyon araçlık Renault-Nissan-AVTOVAZ toplam üretim kapasitesine erişmek hedefine katkıda bulunacak. Togliatti'deki üretim başlangıcına paralel olarak, Renault-Nissan İttifakı'nın AVTOVAZ'dan ilave hisse alımı amacıyla şirketler arasında yapılan görüşmeler de son aşamaya geldi. İttifak, geçen yıl Rusya'da 578 bin 387'si Lada olmak üzere toplam 878 bin 990 otomobil sattı ve yüzde 33'e yakın pazar payı ile Rusya, Çin ve ABD'den sonra ittifakın en büyük üçüncü pazarı oldu.

Renault-Nissan İttifakı'nın Başkanı Carlos Ghosn, işbirliğinin güçlendiğini ve ittifak bünyesinde sağlanan ölçek tasarruflarının artırılmasını sağladığını belirterek, "Tüm iş ortakları bundan kazançlı çıkıyor ve bu işbirliğinin yararları Rusya'nın Avrupa'nın ekonomik büyümesinin lokomotifi haline gelmesi ölçüsünde kendini gittikçe daha fazla hissettiriyor" dedi.
AVTOVAZ başkanı Igor Komarov da Togliatti'deki ortak üretim bandı projesinin 2 yıl önce ekonomiyi vuran zor günlerde başladığını kaydederek, işbirliğinin güçlendiğini vurguladı.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir