39 milyon kişi AIDS yüzünden öldü

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu, HIV enfeksiyonunun görülmeye başladığı günden bu yana dünyada 78 milyon kişi hastalığa yakalandı, 39 milyon kişi de öldüğünü duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "HIV enfeksiyonunun görülmeye başladığı günden bu yana dünyada 78 milyon kişi hastalığa yakalandı, 39 milyon kişi de öldü. Bugün dünya genelinde 35 milyon HIV virüsünü taşıyan kişi var. Bunlardan 2 milyonu son 1 yıl içinde eklendi" dedi. 

Hatipoğlu, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla  yaptığı açıklamada, HIV'den dünyada en fazla etkilenen bölgenin Sahra altı Afrika olduğunu, Doğu Avrupa, Asya, Orta ve Güney Amerika'da da vakaların her geçen gün arttığını söyledi. 

HIV enfeksiyonunun erken döneminde ateş, boğaz ağrısı, vücut ve baş ağrıları, ishal, öksürük, kilo kaybı, terleme ve yorgunluk gibi belirtilerin görülebildiğini anlatan Hatipoğlu, bazı kişilerde bu belirtilerin kendini göstermediğini ifade etti. 

HIV ile enfekte hastalarda ortalama 10-15 yıl içinde AIDS geliştiğine işaret eden Hatipoğlu, şöyle devam etti: 

"HIV enfeksiyonunun görülmeye başladığı günden bu yana dünyada 78 milyon kişi hastalığa yakalandı, 39 milyon kişi de öldü. Bugün dünya genelinde 35 milyon HIV virüsünü taşıyan kişi var. Bunlardan 2 milyonu son 1 yıl içinde eklendi. Türkiye'de ise vaka sayısı 8 bin civarında olup, bunların dörtte üçü erkek, dörtte biri ise kadındır. AIDS, insanlarda tedavisi zor enfeksiyonlara, hastalıklara ve sonunda ölüme neden olur. AIDS, immun (bağışıklık) sistemini azaltarak diğer enfeksiyonlara zemin hazırlamaktadır. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlarda kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları ve kanser gelişebilmektedir." 

"Hastalığın aşısı ya da koruyucu tedavisi yok" 

Hatipoğlu, Sağlık Bakanlığı olarak dünyadaki diğer salgınlarda olduğu gibi AIDS virüsünün de her zaman gündemlerinde olduğunu vurguladı. 

Dünya AIDS yayılma haritasını ve Türkiye'deki durumunu devamlı gözlemlediklerine dikkati çeken Hatipoğlu, bu konuda kararlar alıp süratle uyguladıklarını dile getirdi. 

Bütün enfeksiyonlarda korunma yöntemlerinin iyi bilinmesinin yanında, bu tür enfeksiyonlarla mücadele için bağışıklık sisteminin kuvvetli olması gerektiğini bildiren Hatipoğlu, şöyle konuştu: 

"Bu nedenle bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyen uyuşturucu, sigara, alkol kullanımı ve aşırı stres gibi durumlardan uzak durmamız gerekir. AIDS'in ne olduğunu iyi tanıtmamız gerekir ki kişiler ona göre tedbirlerini alsın ve risk içeren durumlardan kaçınsın. HIV (İnsan İmmun yetmezlik) virüsü tarafından meydana getirilen kan, kan ürünleri ve diğer vücut sıvıları (semen gibi) ile bulaşan, ciddi ve öldürücü bir hastalıktır. Kontrolsüz cinsel ilişki, ortak kullanılan kirli enjektör veya cerrahi malzemelerle test edilmemiş kan ve kan ürünleriyle ve anneden bebeğe hamilelik ve emzirme ile bulaşır. Hastalığın aşısı ya da koruyucu tedavisi yoktur." 

Bu konularda ilginizi çekebilir