5 aydır Türkiye'ye gelemiyor

ABD Senatosu, Obama'nın Ankara Büyükelçililiği'ne getirmek istediği Ricciardone’nin de bulunduğu yeni büyükelçiler listesini Beyaz Saray’a geri gönderdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON/ANKARA - Beş aydan beri boş bulunan ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, bir süre daha maslahatgüzar düzeyinde temsil edilecek. ABD Senatosu’nun, bu dönemde atamaları onaylanmayan büyükelçiler listesini Beyaz Saray’a geri gönderdiği bildiriliyor.

Listede Obama Yönetiminin Ankara’ya atamak istediği ancak Senato’daki onay süreci bloke edilen Büyükelçi Francis Ricciardone de bulunuyor.

ABD Senatosu, aralarında Obama Yönetiminin Ankara’ya atamak istediği Büyükelçi Ricciardone’nin isminin de bulunduğu listeyi Beyaz Saray’a geri gönderirken tüm belgelerin yılbaşından sonra göreve başlayacak yeni Senato’ya sunulması gerektiğini de ifade etti.

Obama Yönetimi, Temmuz sonunda Ankara’dan ayrılan son Büyükelçi James Jeffrey’i Bağdat’a atama kararını alırken yerine Ortadoğu uzmanı olarak bilinen Francis Ricciardone’yi getirmeyi uygun görmüştü.

Ancak daha önce Kahire gibi ABD’nin dış politikası açısından önem taşıyan başkentlerde görev yapmış olan Ricciardone’nin ataması, Senato’da sekteye uğradı.

Cumhuriyetçi Senatör Sam Brownback, Ricciardone’nin özellikle Kahire’deyken Mısır’ın demokratikleşmesi yönünde yeterince çaba göstermediğini, Ankara’ya atanması halinde "hükümetin etkisinin altında kalacağını" öne sürerek atama sürecini bloke etti.

Fakat Senato’da Kansas Eyaletini temsil eden Brownback, Kasım ayındaki seçimler Senato için değil, Kansas Valiliği için adaylığı koydu ve yarışı kazandı.

Bu arada, Senato’nun Beyaz Saray’a geri gönderdiği listede Obama Yönetiminin Bakü’de görevlendirmeye karar verdiği, ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza’ın ismi de bulunuyor.

Temmuz 2009’dan beri boş bulunan Bakü Büyükelçiliğine, Avrasya uzmanı Bryza’nın getirilmesini, Ermeni yanlısı Senatörler Robert Menendez ve Barbara Boxer tarafından veto edildi.

Matthew Bryza’nın atamasına ilişkin belgelerin, Beyaz Saray’a geri gönderilmesi, Bryza’yı “Azeri yanlısı” niteleyerek Bakü Büyükelçiliğini üstlenmesine karşı çıkan Ermeni medyasında yankı buldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir