9 bin Türk işçi Irak'ı terk etti

İç çatışmaların artarak devam ettiği Irak'ı son 10 günde 9 binden fazla Türk işçinin terkettiği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - İç çatışmaların artarak devam ettiği Irak'ı son 10 günde 9 binden fazla Türk işçinin terkettiği bildirildi. 

Musul, Kerkük, Selahaddin, Anbar ve Diyala vilayetlerinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile ordu güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Başta Bağdat başta olmak üzere ülkenin güneyindeki vilayetlerde de terör saldırılarının ve tehditlerin artması, güvenlik boşluğundan faydalanan milis güçlerinin sahneye çıkması nedeniyle çok sayıda Türk firma ve çalışanları, Irak’tan ayrılıyor. 

Kürt bölgesi hariç

Diplomatik kaynaklardan aldığı bilgilere göre Irak'ın Kürt bölgesi hariç, merkezi Bağdat hükümetine bağlı 15 vilayetinde, 300 Türk firmasında çalışan 9 binden fazla işçi, son 10 gün içinde ülkeyi terkederek Türkiye’ye döndü.

Bağdat Büyükelçiliği devrede

Çalışma vizesi ve sözleşmesi olmayan veya vize sürelerini aşmış olan Türk işçileri, Irak'tan çıkamıyor. Bu işçilerin, Türkiye'ye dönüşünü sağlamak için Bağdat Büyükelçiliği'nin 24 saat devrede olduğu belirtildi.

Büyükelçilik, vize ihlali nedeniyle Irak’ın değişik vilayetlerinde tutuklu bulunan Türklerin serbest bırakılması için çalışıyor. Edinilen bilgiye göre elçilik, 20 Türk vatandaşını cezaevinde çıkmalarına sağlayarak Türkiye'ye gönderdi. Vize ihlalinden cezaevinde tutulan 8 kişi için de girişimler sürdürülüyor. 

Türk işçilerinin, hala çalışma vizesi olmadan, İŞKUR sözleşmesi yapmadan ve işverenlerini tanımadan Irak’a geldiklerini hatırlatan diplomatik yetkili, "Bu durum işçileri, Irak’ta yasa dışı duruma düşürüyor. Maaş ve diğer haklarını almalarını zorlaştırıyor. Hatta vize ihlali nedeniyle üç ay hapis cezası almalarına neden olabiliyor" diye konuştu. 

Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarının, Irak'tan çıkışını kolaylaştırmak için bazı çalışmalar başlatmıştı. Dışişleri'nin girişimleri üzerine Irak'ta 420 dolar olan vize ihlal cezası 93 dolara indirilmiş durumda. Mağdur edilen Türk işçilere destek olunurken Türkiye’ye dönecekler için Türk Hava Yolları'nda indirimli bilet uygulaması devam ediyor. Ayrıca uçaklardaki yer kapasitesi artırılmış bulunuyor. 

Bakanlık uyarmıştı

Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın büyük bölümünü etkileyen şiddet olaylarının sürmesi ve güvenlik alanında düzelme sağlanamaması nedeniyle bu ülkeye yönelik güvenlik uyarısının geçerliliğini koruduğunu bildirmişti. 

Bakanlıktan "Irak Kriz Masası" başlığıyla yapılan açıklamada, Musul, Kerkük, Selahaddin, Anbar, Diyala, Bağdat, Basra, Babil, Necef, Kerbela, Vasit, Meysan, Kadisiye, Musenna ve Dikar vilayetlerinde bulunan vatandaşların, can güvenlikleri bakımından, mümkün olan en kısa sürede bu bölgelerden ayrılmaları ve söz konusu bölgelere seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye edilmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir