AB, Brexit'teki önceliklerini açıkladı

AB Komisyonunun Brexit Başmüzakerecisi Barnier, İngiltere'nin AB'den ayrılma müzakerelerinde öncelikli konularının vatandaşlık hakları, mali düzenlemeler ve İrlanda olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, AB Komisyonu üyelerinin haftalık toplantısının ardından basına açıklamada bulundu.

İngiltere ile 19 Temmuz'da müzakerelerin ilk bölümü çerçevesinde ele alınması gereken konulara değinen Barnier, bunları vatandaşlık hakları, mali konularda uzlaşma ve Kuzey İrlanda'nın sınırlarının belirlenmesi şeklinde sıraladı.

Barnier, AB'nin pozisyonunun tüm konularda net olduğunu, ilerleme kaydetmek için İngiltere'nin duruşunun ne olduğunu öğrenmeleri gerektiğini belirterek "Dürüst bir şekilde ne yapabileceğimizi ve neyi müzakere edeceğimizi bilmemiz gerekiyor." dedi.

Zamanın hızla ilerlediğini ifade eden Barnier, gelecek hafta ve ağustos boyunca yapılacak müzakerelerde ilerleme sağlamayı ümit ettiğini söyledi.

Barnier, 19 Temmuz'da düzenlenecek müzakerelerin amacının AB ve İngiltere'nin aynı temelde ve benzer niyetleri paylaştığını teyit etmek olduğunu dile getirerek ortak çözüm bulunması için bunun gerekliliğine vurgu yaptı.

Vatandaşlık hakları

Vatandaşlık haklarına ilişkin AB ve İngiltere arasında görüş ayrılığı bulunduğuna işaret eden Barnier, İngiltere'nin halihazırdaki tutumunun insanlara hayatlarını aynı şekilde devam etme imkanı sunmadığına dikkati çekti.

Barnier, İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarının İspanya ya da başka bir AB üyesi ülkesinde yaşayan vatandaşlarla aynı hakka sahip olması gerektiğini, İngiltere'nin mevcut tutumunun buna müsaade etmediğini dile getirdi. İngiltere'nin AB vatandaşlarının haklarının İngiliz hukuku altında değerlendirilmesini istediğini söyleyen Barnier, "Biz, AB Adalet Divanının bu hakları temin etmesi hususunda ısrarcıyız." dedi.

Mali düzenlemeler

Barnier, İngiltere'nin AB'ye üyelik döneminden kaynaklanan mali yükümlülükleri olduğunu kabul etmesi gerektiğini vurgulayarak ancak bu durumda anlaşmaya varılabileceğini kaydetti.

İrlanda konusunda ise İngiltere ve İrlanda arasındaki Ortak Seyahat Alanı'nın korunmasını istediklerini söyleyen Barnier, bu çerçevede müzakerelere en kısa zamanda başlamayı arzu ettiklerini bildirdi.

Barnier, "Vatandaşlık hakları, mali düzenlemeler ve İrlanda konuları öncelikli ve birbirinden ayrılmaz hususlar. Bu alanlarda İngiltere ile AB'nin aynı noktada durduğunun teyit edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.