AB, Gürcistan'a 500 milyon yardım yaptı

Avrupa Birliği, ülkeye savaş zararının karşılanması amacıyla yardımda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TİFLİS - Avrupa Birliği (AB) Gürcistan'a geçen yıl ağustos ayındaki savaşın zararının karşılanması amacıyla 500 milyon euro yardımda bulundu.

Gürcistan'a söz konusu yardımın yapılmasını içeren belge, Tiflis'te temaslarda bulunan AB Komisyonunun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner ve Gürcistan Devlet Bakanı Giorgi Baramidze tarafından imzalandı.

Ferrero-Waldner, belgenin imzalanmasından sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, AB'nin Gürcistan'a insani yardımlarının ve desteğinin devam edeceğini belirterek, 500 milyon euro yardımı öngören ortak belgenin imzalandığını kaydetti.

Gürcistan'daki mültecilere her türlü katkıda bulunacaklarını ifade eden Ferrero-Waldner, insani yardımın dışında Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediklerini belirtti.

Gürcistan'ın, yaşadığı tüm sıkıntılara karşın NATO'ya tam üyelik hedefinden vazgeçmediğini ifade eden Ferrero-Waldner, ekonomi ve siyasi alanda reformların yapılması sürecine katkılarının devam edeceğini söyledi.

Ferrero-Waldner, Gürcistan vatandaşları için Avrupa ülkelerine vize serbestliği getirilmesi konusunda çalışmalarda bulunacaklarını da kaydetti.

Enerji alanında işbirliğine de değinen Ferrero-Waldner, alternatif bir enerji koridoru oluşturacak Nabucco boru hattı projesinin Avrupa için büyük önem taşıdığını söyledi.

Baramidze de Rusya'nın Gürcü topraklarını işgalinin halen devam ettiğini belirterek, bu dönemde AB'nin ülkesinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Ferreo-Waldner ile görüşmede, mültecilerin sosyal ihtiyaçlarının karşılanması, reformların hayata geçirilmesi ve muhalefet ile diyalog sürecini ele aldıklarını anlatan Baramidze, AB ile ilişkilerinin gelişmeye devam ettiğini söyledi.

Ağustos olaylarından bu yana 8 milyon euro insani yardım ayrıldı

Bu arada, AB'nin Tiflis'teki bürosundan yapılan açıklamada, bugün imzalanan belgenin dışında Gürcistan'a ağustos olaylarından bu yana 8 milyon euro insani yardım, kalıcı istikrarın sağlanması ve altyapının yenilenmesi için ise 15 milyon euro ayrıldığı bildirildi. 

Açıklamada ayrıca, mültecilerin acil ihtiyaçları ve kalkınma projelerinde kullanılmak üzere 61,5 milyon euro yardım yapıldığı ifade edildi.

Brüksel'de, geçen yılın ekim ayında düzenlenen bağışçı ülkeler toplantısında Gürcistan'a yaklaşık 4,5 milyar euro yardım sözü verilmişti.