AB içinde serbest dolaşım başladı

2007'de AB üyesi olan Bulgaristan ve Romanya'ya uygulanan yedi yıllık geçiş dönemi 1 Ocak'ta sona erdi ve işçilerin AB içinde serbest dolaşım başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AB içinde serbest dolaşım başladı 

Yedi yıllık geçiş dönemi 1 Ocak'ta sona erdi ve Bulgar ve Rumen işçilerin AB içinde serbest dolaşımı başladı 

BRÜKSEL - 2007'de AB üyesi olan Bulgaristan ve Romanya'ya işçilerin serbest dolaşımı için getirilen yedi yıllık geçiş dönemi 1 Ocak'ta sona erdi. AB Komisyonu iki ülkeden yeni bir göçmen dalgası beklenmemesini istedi. 

AB içinde Bulgar ve Rumen işçilerin serbest dolaşımına sadece 9 ülke (İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika,  Avusturya, Lüksemburg ve Malta) kısıtlama uyguluyordu.  

AB Komisyonu, Bulgaristan ve Romanya'dan muhtemel bir işçi akınının istihdam piyasalarına ve sosyal güvenlik sistemlerine darbe vurmasından endişe eden başkentleri yatıştırıcı bir açıklama yaparak işçilerin serbest dolaşımının evsahibi ülkeler için faydalı olduğunu bildirdi. 

İstihdamdan Sorumlu AB Komiseri Laszlo Andor, Halen 3 milyon Bulgaristan ve Romanya vatandaşının AB içinde diğer ülkelerde yaşadıklarını belirterek kısıtlamaların kalkması nedeniyle bu rakamda önemli bir artış beklemediklerini söyledi. 

Andor, AB'deki ekonomik sorunlar ve yüksek işsizlik nedeniyle göçmen işçilerin kolay hedef haline geldiğini, sosyal devleti istismar etmekle ve evsahibi ülke vatandaşlarının işlerini ellerinden almakla suçlandıklarını, halbuki bilimsel araştırmalara göre göçmen işçilerin nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanmasına ve sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğine katkı sağladığını belirtti. 

Bulgaristan ve Romanya'ya kısıtlamaların kalkmasından en fazla tedirgin olan AB üyeleri arasında İngiltere öne çıkıyor. İngiliz medyası havaalanlarından giriş yapan Bulgar ve Rumenler'i görüntüleyerek kamuoyuna servis ediyor. Haberlerde 1 Ocak'tan itibaren Bulgaristan ve Romanya'dan gelenlerin büyük kısmının İngiltere'ye daha önce yerleşmiş ve istihdam edilmiş olduğu aktarılıyor. 

İngiltere Başbakanı David Cameron, yeniyıl mesajında sosyal yardımları kısıtladıklarını ve göçmen sayısını azalttıklarını belirterek bu tür tedbirleri almaya devam edeceklerini vurguladı.  

 AB içinde 14 milyon göçmen 

14 milyondan fazla AB vatandaşı genellikle çalışma ve eğitim alma ya da emeklilik döneminde daha rahat hayat için birlik içinde göçmen olarak anavatanlarından uzakta yaşıyor. 2011 yılı verilerine göre AB'li göçmenlerin toplam nüfustaki payları  Lüksemburg'da yüzde 37, Kıbrıs Rum kesiminde yüzde 13, Belçika ve İrlanda'da yüzde 7'yi buluyor. Bu oran büyük AB üyelerinden İspanya'da yüzde 5, İngiltere'de yüzde 3,3, Almanya'da yüzde 3,2, İtalya'da yüzde 2,2 ve Fransa'da yüzde 2,1 düzeyinde. 

AB istatistik kurumu Eurostat verilerine göre 2012'de, birlik dışından gelenler de dahil en fazla net göç alan üye ülkeler 392 binle Almanya, 370 binle İtalya, 149 binle İngiltere, 54 binle Fransa, 52 binle İsveç, 48 binle Belçika ve 44 binle Avusturya. En çok net göç verenler listesinde ise borç krizinde yoğun kemer sıkma tedbirleri uygulayan ülkeler öne çıkıyor. 162 bin net göç veren İspanya'nın başını çektiği bu grupta 44 binle Yunanistan, 37 binle Portekiz,  35 binle İrlanda, 21 binle Litvanya ve 12 binle Letonya ilk sıraları alıyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir