AB Irak ve Ukrayna için toplanıyor

AB dışişleri bakanları, özellikle Irak ve Ukrayna’daki krizi ele almak üzere cuma günü olağanüstü nitelikli bir toplantıda Brüksel’de bir araya geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın çağrısı üzerine özellikle Irak ve Ukrayna’daki krizi ele almak üzere cuma günü olağanüstü nitelikli bir toplantıda Brüksel’de bir araya geliyor.

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) bölgedeki sivillere yönelik saldırıları ve Ukrayna’nın doğusunda tırmanan gerginlikle Rusya’nın Ukrayna’ya gönderme kararı aldığı insani yardım konvoyu bağlamındaki gelişmeler, bakanların öncelikli gündem maddelerini oluşturacak.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), AB'den askeri destek talep etmiş bunun üzerine Fransa silah gönderme kararı almıştı. Fransa'nın bu adımını tüm AB üyelerinin izlemesi beklenmiyor. 

Silah ihracının üye ülkelerin egemenlik alanında olduğuna ancak bu adım atılırken dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunduğuna dikkati çeken bir AB yetkilisi, "Toplantıda netleştirilmesi gerekecek konular arasında Kürtlere yönelik AB desteğinin düzeyi yer alıyor" dedi.

AB kaynakları, Irak ve Ukrayna konularının yanı sıra Gazze ve Libya’daki son gelişmelerin de toplantıda ele alınabileceğini belirtiyor.