AB Komisyonu entegrasyon sürecinin destekleyicisidir

AB Komisyonu üyesi Füle, "AB Komisyonu her zaman Türkiye’nin AB ile entegrasyon sürecinin güçlü destekleyicisidir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, AB Komisyonu'nun her zaman Türkiye’nin AB ile entegrasyon sürecinin güçlü destekleyicisi olduğunu söyledi.

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nun (KPK) 74. toplantısında konuşan Füle, "geçen yıl ilişkilerde yenilenen bir ivme yakalandığını ancak geçen üç ay içinde Türkiye’nin Avrupa değer ve standartlarına bağlılığı konusunda şüpheler oluştuğunu" ifade etti. Füle, "Gelecek üç ayın beni hatalı çıkarmasını samimi şekilde umuyorum" dedi.

Füle, 2013 sonuna kadar kaydedilen olumlu gelişmeleri, 22 numaralı "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" faslının açılması, vize liberalizasyon diyaloğunun başlatılması ve Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanması, ticari ilişkilerin gelişmesi, enerji alanındaki başarılı işbirliği ve dış politika olarak sıraladı.

Bununla birlikte üyelik müzakerelerinde "endişe ve hayal kırıklığına neden olan gelişmelere tanıklık ettiklerini" söyleyen Füle, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) önemli bazı yetkilerin Adalet Bakanı’na aktarılmasının, AB ve Avrupa Konseyi’ne danışılarak gerçekleştirilen bir önceki reformu "ters yüz ettiğini" kaydetti.

Çok sayıda polis, yargıç ve savcının görev yerlerinin değiştirilmesinin, yolsuzluk iddialarının soruşturulması açısından risk oluşturduğunu savunan Füle, internet yasasını da eleştirdi.

Türkiye’deki gelişmeleri izlemeyi sürdüreceklerini ve sonbaharda yayımlanacak İlerleme Raporu’nda yansıtacaklarını söyleyen Füle, “Katılım müzakerelerine ilişkin işbirliği yöntemimizi değiştirmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum” dedi.

Hukukun üstünlüğü ve temel hakların kesinlikle öncelikli olarak ele alınması gereğinin altını çizen Füle, bu alanda güçlendirilmiş işbirliğinin bir stratejik ilişkide en çok zarar veren şey olduğu görülen anlaşmazlıkların ve yanlış anlamaların önlenmesine yardımcı olacağını ifade etti.

AB Komisyonu’nun her zaman Türkiye’nin AB ile entegrasyon sürecinin güçlü destekleyicisi olduğunu belirten Füle, “Gerçek dostlardan beklenen doğruları söylemesidir. Bu, süreci ileriye taşır” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir