AB: Kül bulutu 1,5-2,5 milyar euroya mal oldu

14 Nisan'da faaliyete geçen Eyyafyallayöküll volkanı bir haftada 100 binden fazla uçak seferinin iptaline, 10 milyon kişinin de seyahatine engel oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL- AB Komisyonu, havacılık sektörünün verilerine dayanarak İzlanda volkanının maliyetinin 2,5 milyar euroya kadar yükselebileceğini bildirdi.

AB Komisyonu'nun ulaşımdan sorumlu Başkan Yardımcısı Siim Kallas, üye ülkelerin rekabet ihlali yaratmadan havacılık sektörünün zararlarını karşılamasına müsaade edeceklerini belirterek düşük faizli kredi verilmesi ve bazı ödemelerin ertelenmesi gibi alternatiflerin de değerlendirilmesini istedi.

Kallas, 14 Nisan'da faaliyete geçen Eyyafyallayöküll volkanının 21 Nisan'a kadar 100 binden fazla uçak seferinin iptaline yol açarak 10 milyon kişinin seyahatini engellediği, havacılık sektörüne 1,5-2,5 milyar euro aralığında zarar verdiğini söyledi.

Volkanın yaydığı kül bulutu nedeniyle sektörel derneklerden, 36 büyük havayolu şirketini temsil eden Avrupa Havayolları Birliği  1 milyar 50 milyon euro, Bölgesel Havayolları Birliği 110 milyon euro, Ucuz Havayoları Birliği 200 milyon euro ve Uluslararası Havayolları Birliği 310 milyon euro zarar ettiklerini duyurdu.

Avrupalı havaalanları kül bulutu nedeniyle 250 milyon euro gelirden olduklarını bildirirken yer hizmetleri şirketleri 200 milyon euro zarar beyan etti.

Havayolu navigasyon hizmeti sağlayıcıları İzlanda volkanı nedeniyle 25 milyon euro gelirden olduklarını açıklarken Avrupa Seyahat Acentaları ve Tur Operatörleri Birliği, yolda kalan müşterileri için 400 milyon euroya yakın harcama yapmak zorunda kaldıklarını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir