AB liderleri toplanıyor
28 üye ülkenin liderleri hem AB'nin üst düzey yöneticilerini belirlemek hem de Ukrayna, Irak ve Gazze'yle ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere bir araya geliyor
BRÜKSEL - Avrupa Birliği'ne (AB) üye 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, Birlik kurumlarının tepe yöneticilerini belirlemek ve son günlerdeki gelişmeler nedeniyle tekrar gündemin ilk sıralarına yükselen Ukrayna krizini, çatışmaların sürdüğü Irak'taki durumu ve ateşkesin sağlandığı Gazze'yi ele almak üzere bir araya geliyor.
Kasım ayında görev süresi dolacak AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın yerine yeni isimler belirlemek amacıyla aylardır yürütülen pazarlıklarda son noktaya gelindi.
AB kaynakları, son dönemde gerçekleştirilen temaslar ışığında önemli ilerleme sağlansa da pazarlıklara son noktanın zirvede konulacağını belirtiyor.
Ashton'ın görevi için İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini'nin ismi yeniden ön plana çıkmış durumda. Bazı ülkeler, yeterli tecrübeye sahip olmadığı ve İtalya'nın Ukrayna krizi bağlamında Rusya'ya "sert davranmadığı" gerekçesiyle Mogherini'ye muhalefet etmişti.
Van Rompuy'un görevi için öne çıkan isim ise Polonya Başbakanı Donald Tusk. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in desteğine sahip olan ve İngiltere Başbakanı David Cameron'ın da destek verebileceğinin sinyallerini gönderdiği Tusk'un alternatifi olarak Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt'in adı telaffuz edilmeye devam ediliyor.
Rus askerlerinin Ukrayna sınırını geçerek bu ülkedeki askeri operasyonlarda doğrudan yer aldığına yönelik net bulguların ortaya çıkması nedeniyle, AB liderlerinin zirvede "uygun ve güçlü" bir karşılık belirlemesi öngörülüyor.
Van Rompuy ve AB Komisyonu Jose Manuel Barroso ile ikili görüşmeler yaptıktan sonra zirvenin ilgili bölümüne katılması beklenen Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun yeni yaptırımlar ve ülkesine silah desteği yapılması konusunda ısrarcı olabileceği belirtiliyor.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün nasıl durdurulabileceğine yönelik değerlendirme, yabancı savaşçıların Avrupa açısından yarattığı tehdit ve bölge ülkelerinin desteğinin alınması da zirvenin önemli gündem maddeleri arasında yer alacak.
İsrail ile Filistinli gruplar arasında sağlanan kalıcı ateşkes anlaşmasının ardından AB'nin üstlenebileceği rol de liderlerin karar almasının gerekli olduğu konu başlıkları arasında yer alıyor.