”AB sürecinde zaman Türkiye'nin lehine işliyor ”
Devlet Bakanı Bağış, AB ülkelerinin yaşlanan nüfusuna karşın Türkiye'nin genç nüfusuna dikkat çekerek AB sürecinde zamanın Türkiye'nin lehine işlediğini söyledi
PARİS - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Eğemen Bağış, "Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde zamanın Türkiye'nin lehine işlediğini" söyledi.
Bağış, Paris'teki temaslarının ardından bugün Türk basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı düzenledi.
Fransa'da Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğe karşı tutum sergileyen siyasetçilerle ilgili bir soru üzerine Bağış, "Siyasetçilerin fikrini değiştirmek için önce halkın görüşlerini değiştirmek gerekiyor"dedi.
Son dönemde gerek diplomatların, gerek siyasetçilerin ortak çabalarıyla Fransa'da Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkanların oranının önemli ölçüde azaldığına işaret eden Bağış, son bir kamuoyu yoklamasına atıfta bulunarak, son dört yıl içinde Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkanların oranının yüzde 66'dan yüzde 50'ye düştüğüne dikkat çekti.
Giderek yaşlı nüfusu artan AB ülkelerine karşı Türkiye'nin sahip olduğu genç ve dinamik nüfusuna atıfta bulunan Bağış, "AB tam üyeliğindeki süreçte zaman Türkiye'nin lehine işliyor"diye konuştu.
Türkiye'nin ekonomi, çevre, enerji ve güvenlik konularında AB için sorun kaynağı değil, çözümün bir parçası ülke olduğunu belirten Bağış, G-20 ülkesi, BM Güvenlik Konseyi üyesi, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisine sahip, aynı zamanda Medeniyetler İttifakı eş başkanı olan Türkiye'nin sahip olduğu potansiyelin herkesin farkına varması gerektiğini belirtti.
Fransa ve AB içinde zaman zaman Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkanlarla ilgili bir soru üzerine Bağış, müzakerelerin 27 ülkenin onayıyla başladığını belirterek, Türkiye'nin tam üyelik yolunda nihai hedefe doğru kararlılıkla ilerlediğini söyledi.
Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da en üst düzeyde vurguladığı gibi Türkiye'nin tam üyelik dışında hiç bir alternatifi kabul etmeyeceğini bildirdi.
Bağış, tam üyeliğin hem Türkiye hem de AB'ye büyük kazanımlar sağlayacağını kaydetti.
NATO zirvesinde yaşananlar
NATO zirvesinde genel sekreterin seçimi konusunda yaşananlarla ilgili bir soru üzerine Bağış, Türkiye'nin AB'ye aday ve müzakerelere devam eden bir ülke olduğunu, ancak NATO'nun da tam üyesi ve ittifak içinde en büyük orduya sahip ikinci büyük ülkesi olduğunu dikkat çekti.
Türkiye'nin Afganistan, Somali ve Kosova'daki NATO güçlerine verdiği desteği hatırlatan Bağış,"NATO'da kendi düşüncelerimizi ve hassasiyetlerimiz anlatmaktan doğal bir şey olamaz"dedi.
NATO zirvesinde çözüm üretmek için bazı hassasiyetlerin dile getirildiğini kaydeden Bağış, bu hassasiyetlere diğer üye ülkelerin de saygı gösterdiğinin görüldüğünü ifade etti.
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in önce Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan sonra da geri adım atan açıklamalarının hatırlatılarak, "Fransa ile bu konudaki soruna nokta konuldu mu?" şeklindeki soruyu "Evet, konuldu." diye yanıt veren Bağış, "sağlıklı ilişkilerin olması için tartışmanın gerekli olduğunu" belirtti ve Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkilerin uzun tarihi boyutuna dikkat çekti.
Bağış, "KKTC'deki seçimlerin sonucunun barış görüşmelerinin devamı konusunda bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağı" sorusuna da, seçimlerden önce KKTC'ye yaptığı ziyaretteki açıklamasına atıfta bulunarak, "Türkiye'nin KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a verdiği desteğin tam olduğu" yanıtını verdi.
Fransa'da düzenlenecek Türkiye mevsimi ile ilgili Türkiye tarafından yeterli kaynak bulunamadığı yolundaki soruyu yanıtlayan Bağış, Türkiye gibi güçlü geleneği olan bir ülkenin bu konuda sıkıntı yaşamasının söz konusu olamayacağını vurguladı.
İran komşu ülke
Cenevre'de düzenlenen BM İnsan Hakları Komisyonu'nun dün yapılan açılış toplantısında İran heyetinin konuşmasından sonra AB üyesi ve aday ülkelerin salonu terk etmesi, Türk heyetinin ise salonda kalması ile ilgili bir soru üzerine de Bağış, İran'ın Türkiye'nin hem komşusu olduğunu hem en eski sınıra ve önemli ekonomik ilişkilere sahip bir ülke olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin İran ile ilişkilerinin, İran'ın Norveç veya İsveç ile olan ilişkisi gibi olamayacağını vurguladı.
Türkiye'nin komşularıyla olan ilişkilerinin kapsamlı değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Bağış, "Bizim bu ilişkilerimiz olmasaydı Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasında, Gürcistan ile Rusya arasında, İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yapamazdı ve yine ABD ile İran arasında arabuluculuk rolü oynamayı öneremezdi"diye konuştu.
Devlet Bakanı Egemen Bağış, temaslarının ardından İsviçre'ye gitmek üzere Paris'ten ayrıldı.
Bağış, bugün Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile görüştü, daha sonra da Fransa'nın AB işlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Bruno Le Maire'in onuruna verdiği çalışma yemeğine katıldı.
Temasları çerçevesinde bu sabah Ulusal Meclis AB Komisyonu Başkanı Pierre Lequiller ile bir araya gelen Bağış'ın, daha önce ilan edilen Tarım Bakanı Michel Barnier ile görüşmesi ise iptal edilmişti.