AB, Türkiye'ye 175 milyon euronun kesilmesini istiyor

AB, Türkiye'ye 2018'de verilecek tam üyelik fonlarından 175 milyon euronun kesilmesini istiyor. 

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği'nin (AB), 2018 yılında Türkiye'ye vereceği tam üyelik fonlarından 175 milyon euroluk yardımı kesmeye hazırlandığı ve 3.5 milyar euroluk kalkınma kredisini de engelleyebileceği bildirildi.

Türkiye'deki insan hakları durumuna karşı sembolik bir tavır olarak yapılması düşünülen 2018 kesintisi, katılım öncesi kredilerde daha uzun vadeli bir daralmanın öncüsü olabilir.

Avrupa Parlamentosu'nun bütçe müzakerecisi Siegfried Muresan, dün yaptığı açıklamada, "Türkiye ifade özgürlüğü ve insan haklarına saygı göstermedikçe ve Avrupa'nın demokratik standartlarından uzaklaştıkça, böyle bir rejimi AB parasıyla finanse edemeyiz" dedi.

105 milyon euroluk kesinti için anlaşmaya varıldı

İki AB diplomatı, AB hükümetleriyle parlamentonun, Türkiye'de siyasi reformlar için harcanacak 105 milyon euro ve ayrıca 70 milyon euroluk bir başka ödemenin de verilmemesi konusunda anlaştıklarını söyledi.

Muresan, eğer Türkiye insan hakları alanında iyileşme sağlarsa, 70 milyon euroluk bir finansmanı alabileceğini söyledi.

Aynı gerekçeyle Türkiye'ye finansmanın kesilmesi için yapılan ilk öneride, 2018 kesintisinin sadece 80 milyon euro olması öngörülmüştü.

Bazı AB üyeleri, dondurulan fonların Türkiye'de hükümet yerine, sivil toplum örgütlerine verilmesini öneriyor.

Avrupa Parlamentosu ve hükümetleri gelecek hafta, Avrupa Yatırım Bankası'nın 2020 yılına kadar Türkiye'ye vermesi planlanan 3.5 milyar euroluk kredinin durdurulması konusunda karar alacaklar.

Diplomatlar, Türkiye'ye verilmeyen bu fonların muhtemelen Ukrayna veya eski Sovyet cumhuriyetlerine verilebileceğini söylediler.

Türkiye’ye yardımlarda 105 milyon euroluk kesintiTürkiye’ye yardımlarda 105 milyon euroluk kesinti