AB ve ABD'de finansal sistemin reforma ihtiyacı olduğu yönünde hem fikir

ABD Hazine Bakanı Geithner, "Şeffaflığın sağlanması ve türev piyasaların açıklığı üzerinde kontrollere ihtiyaç bulunduğu konusunda kapsamlı anlaşma söz konusu" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ABD ve Avrupa'nın finansal sistemin reforma ihtiyacı bulunduğu konusunda anlaştığını söyledi.

Geithner, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ile Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Sanırım sermaye üzerinde daha tedbirli kısıtlamalar istediğimiz konusunda anlaştık. Düzenleyiciler ve denetleyicilerin ekonomiyi riskten korumada işlerini yapabilmelerini sağlamak için risk alma, daha tedbirli sermaye gereksinimi, şeffaflığın sağlanması ve türev piyasaların açıklığı üzerinde kontrollere ihtiyaç bulunduğu konusunda kapsamlı anlaşma söz konusu" dedi.

Ancak bunun, ekonomideki toparlanmaya risk yaratmaması, gelecekte daha istikrarlı sistem oluşturması için dikkatli biçimde tasarlanması gerektiğini ifade eden Geithner, gelecek hafta Kanada'nın Toronto kentinde yapılacak G-20 zirvesinden önce küresel finansal sistem için bir çerçeve üzerinde ilerleme sağlandığını, bunun liderlerin daha iyi bir sistemin devreye sokulmasında iyi bir pozisyonda oldukları anlamına geldiğini belirtti.

ABD'nin büyük finans kuruluşlarına vergi uygulamasıyla mevcut krizin ve gelecekteki krizlerin maliyetini karşılamayı taahhüt ettiğini kaydeden Geithner, Almanya dahil Avrupa'da büyük finans kuruluşlarına vergi uygulamasına verilen destekten memnun olduklarını söyledi.

Orta vadede sürdürülebilir seviyeler için borcu azaltmaya ihtiyaç bulunduğunun altını çizen Geithner, "Küresel toparlanmayı güçlendirmek ve sağlamlaştırmak için çok yakından birlikte çalışıyoruz" diye konuştu.

Almanya Maliye Bakanı Schaeuble de ABD ve Almanya'nın, düzenlemeye yaklaşım konusunda görüş birliği içinde olduğunu belirtti.

ABD'de finansal sektörün yapısı ve geleneklerinin kıta Avrupa'sından tamamen farklılık arz ettiğinin açık olduğunu söyleyen Schaeuble, bunun için her şeyin aynı yönde gitmeyeceğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir