AB ve IMF'nin yardımlarını reddedin

Brezilya eski Devlet Başkanı, AB ve IMF fonlarının Portekiz'i kurtarmayacağaını söylerken, ülkede faiz oranı Euro Bölgesi'nin en yüksek seviyesine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LİZBON - Brezilya eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Portekiz'e, ''AB ve Uluslararası Para Fonundan finansal yardım almaması'' çağrısında bulundu. Bu arada, Portekiz'in 10 yıllık tahvil ihracında faiz oranı Euro Bölgesi'nde en yüksek getiri oranı olarak kayıtlara geçti.

Lula Da Silva, Portekiz'in finansal çöküşün eşiğinde olduğu iddia edilse de, finansal yardımın sadece tasarruf önlemlerini artıracağı ve büyümeyi düşüreceği için Portekiz'in AB ve IMF'nin finansal yardımını reddetmesi gerektiğini söyledi.

Portekiz ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Lula Da Silva, ''IMF, Portekiz'in sorunlarını çözemez, aynı Brezilya'nın sorunlarını çözemediği gibi. IMF ne zaman ülkelerin borçlarıyla ilgilense, çözümden daha çok sorun üretiyor'' dedi. Görevi sırasında yoksulluğu azaltmak için yenilikçi yatırım stratejileri oluşturarak ve mali disiplini sağlayarak refahı artıran Lula Da Silva, geçmişte IMF'yi ''ortodoks ve resesif kavramları'' kabullenmekle eleştirmişti. Brezilya 1998 yılında IMF'den 41,5 milyar dolar kredi almıştı.

Brezilya, Portekiz'e yardıma hazır

İki günlük Portekiz ziyaretine başlayan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef de, Portekiz'e yardıma hazır olduklarını söyleyerek, ''Portekiz'in Brezilya'ya yardım ettiği gibi Brezilya da Portekiz'e yardım edebilir'' diye konuştu.

Euro Bölgesi'nin en küçük ve en zayıf ekonomilerinden biri olan Portekiz, finansal yardım alması yönündeki çağrılara direnmeyi sürdürüyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's dün Portekiz'in yüksek borcu ve zayıf büyüme görünümü nedeniyle bu ülkenin muhtemelen finansal kurtarma planına ihtiyacı olacağını açıklayarak, bu ülkenin uzun vadeli kredi notunu ''BBB''den ''BBB-''ye indirmişti.

Fitch de geçen hafta Portekiz'in kredi notunu ''A ''dan ''A-''ye indirmişti.

Euro Bölgesi'nin en yüksek faizi

Bu arada, Portekiz'in 10 yıllık tahvil ihracında faiz oranı yüzde 0,03 artarak yüzde 8,02'ye ulaştı. Portekiz'in 1999 yılında 17 üyeli Euro Bölgesi'ne dahil olmasından bu yana en yüksek seviyeye ulaşan faiz oranı, aynı zamanda Euro Bölgesi'nde de en yüksek getiri oranı olarak kayıtlara geçti.

Ekonomistler, Portekiz'in borçlanma faiz oranlarının Euro Bölgesi'nde rekor seviyelere çıkmasının ülkenin finansal yardıma başvurmama umutlarını söndürdüğü yorumunu yapıyorlar.

Portekiz'in muhtemel bir finansal yardıma başvurması halinde miktarın 80 milyar Euroya çıkacağı tahminleri yapılıyor.

Portekiz Merkez Bankasına göre, ekonomi bu yıl yüzde 1,4 oranında daralacak. Portekiz'de işsizlik oranı ise yüzde 11,2 seviyesinde seyrediyor. 

Portekiz'in Nisan ayında 4,5 milyar Euro ve Haziran ayında da 4,96 milyar Euro borç ödemesi bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir