AB Zirvesi başladı

AB'nin gelecek dönem başkanı İsveç'in Başbakanı Fredrik Reinfeldt, üye ülkeler arasında geniş bir desteğe sahip olan ve rakibi bulunmayan Barroso'nun, görevini 5 yıl daha sürdürmesi için "en kısa sürede yeniden atanmasını" istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - AB devlet ve hükümet başkanları, 5 yıllık görev süresi 31 Ekimde sona erecek olan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun aynı göreve yeniden atanması ve yeni AB anayasası Lizbon Anlaşması'nı tekrar referanduma sunması için İrlanda'ya verilecek güvenceler gündemiyle toplandı.

AB'nin gelecek dönem başkanı İsveç'in Başbakanı Fredrik Reinfeldt, üye ülkeler arasında geniş bir desteğe sahip olan ve rakibi bulunmayan Barroso'nun, görevini 5 yıl daha sürdürmesi için "en kısa sürede yeniden atanmasını" istedi.

Reinfeldt, zirve girişinde basına yaptığı açıklamada, "Avrupa derin bir ekonomik kriz içinde. İklim (değişikliği) krizine de aralık ayında Kopenhag'da (BM İklim Değişikliği Konferansında) önlem almak gerekiyor. AB liderliğinde değişikliğe gitme zamanı değil" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de AB liderlerinden "geniş destek" gören Barroso'nun yeniden atanması gerektiğini belirtti.

Hristiyan Demokrat aileden gelmesine karşın Türkiye'nin üyeliğine destek veren Barroso, zirvede atanmayı başarırsa koltuğunu korumak için ikinci önemli sınavı Avrupa Parlamentosu (AP) önünde verecek. Barroso'ya tam destek veren Hristiyan Demokratların son AP seçimlerinden güçlenerek çıkması avantaj sağlasa da Sosyalistler, Liberaller ve Yeşillerin karşı kampta birleşmesi işleri zorlaştırıyor. İspanyol ve Portekizli Sosyalistler ile aynı aileden İngiliz İşçi Partililerin desteği ise "hayır" kampını zayıflatıyor.

AB Komisyonu başkanlığı için eski Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt'ın arkasında birleşen Sosyalistler, Liberaller ve Yeşiller, Barroso'yu küresel krizle mücadelede ve AB'nin büyük üyelerinin tepkisini çekecek konularda inisiyatif alamamakla suçluyor.

4-7 Haziranda 27 üye ülkede yapılan seçimlerin ardından AP'de Hristiyan Demokratların 264, Sosyalistlerin 161, Liberallerin 80, Yeşillerin 53, aşırı sağcı Avrupa Halkları Birliğinin 35, aşırı sol konfederasyonunun 32, AB karşıtı Bağımsızlık ve Demokrasi grubunun 18 ve Hristiyan Demokratlardan ayrılan İngiliz Muhafazakarlar dahil bağımsızların 93 üyesi bulunuyor.

İrlanda referandumu

Yeni AB anayasası Lizbon Anlaşması'nın geçen yıl yapılan ilk referandumunda "hayır" oylarının yüzde 53 çıktığı İrlanda, eylül ya da ekim ayında yeniden referandum düzenlemek için, kendisine tanınan imtiyazların AB mahkemelerinden dönmesi ihtimalini devre dışı bırakacak yasal güvenceler talep ediyor.

İrlanda bu kapsamda, Lizbon Anlaşması'nı onaylayan AB üyelerinin buna eklenecekleri katma bir protokolle kendisine tanınan garantileri AB hukukunun parçası haline getirmelerini istiyor.

Diğer AB üyeleri ise böyle bir girişimin, güçlü kamuoyu desteğinden yoksun Lizbon Anlaşması konusunda yeni bir tartışma başlatma ihtimalinden çekiniyor.