AB zirvesinde mali anlaşma kabul edildi

AB Zirvesi'nde daha sıkı bütçe disiplini öngören mali anlaşmayı İngiltere ve Çek Cumhuriyeti dışındaki 25 üye imzalamayı kabul etti. Mart ayında imzalanması öngörülen anlaşma, bütçe açığı limitini aşan ülkelere yarı otomatik yaptırımlar getirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği'nin 27 üyesinden 25'i dün yapılan zirve toplantısında daha sıkı bütçe disiplini öngören mali anlaşmayı kabul etti.

Mart ayında imzalanması öngörülen anlaşma, AB'nin bütçe açığı limitini aşan ülkelere yarı otomatik yaptırımlar getirecek ve dengeli bütçeye ilişkin yasaları, her ülkenin ulusal yasası olarak geçirmesini zorunlu kılacak. Bu karara uymayan iki AB ülkesi İngiltere ve Çek Cumhuriyeti oldu.

Uzun zamandır AB ülkeleri hükümetlerinin kendi içlerinde bir düzene girmelerini isteyen Avrupa Merkez Bankası (ECB), bütçe disiplini anlaşmasından memnunluk duyduğunu belirtti.

ECB Başkanı Mario Draghi, "Bu mali birliğe giden yolda ilk adımdır. Euro bölgesine duyulan güveni güçlendirdiği muhakkak" dedi.

Zirve toplantısının resmi gündeminde, Avrupa hükümetlerinin kamu harcamalarını kıstıkları ve vergileri artırdıkları bir dönemde, büyüme ve istihdamı artırma konuları yer alıyordu.

Ancak uygulanacak tasarrufun boyutları ve Yunanistan'ın tamamlanamayan borç yapılandırma müzakereleri, zirveden Avrupa'nın borç krizini alt etmeye başladığı yolunda daha iyimser bir mesaj çıkmasına izin vermedi.

Merkel düzenlenen basın toplantısında mali uzlaşmayı sağlayan anlaşmaların ve euro bölgesi için kalıcı bir kurtarma fonu kurulmasının, "güvenin yeniden tesisi yolunda küçük ancak olumlu bir adım" olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Yunanistan'ın, tahvillerini satın almış olan özel yatırımcılara borcun azaltılması konusunda bir anlaşmanın birkaç gün içinde tamamlanacağı umudunu belirtti.

Bu konuda bir anlaşma sağlanmadıkça, AB liderleri Yunanistan'a verilecek 130 milyar euroluk ikinci yardım paketi için karar almıyorlar. Bu paket olmadan da Atina Mart ayında ödemesi gelen borçlarını karşılayamayarak iflasa düşecek.

AB liderleri, borçlu üyeleri destekleyecek 500 milyar euroluk Avrupa İstikrar Mekanizması'nın tasarlanandan bir yıl erken olmak üzere Temmuz ayında yürürlüğe girmesini de kararlaştırdılar.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir